Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Ερυθρελάτη Δασάκι - Picea Glauca "Conica" Forest

Το δασάκι ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2008, με τρία δεντράκια από αυτά που πουλάνε λόγω των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων. Εντελώς λάθος υλικό δηλαδή…
Εκεί που εργάζομαι γίνεται λαϊκή αγορά και μια κοπέλα που πουλάει φυτά είναι μπροστά στην πόρτα της δουλειάς μου... δυστυχώς δεν είναι στον χαρακτήρα μου να πηγαίνω να ρίξω μια ματιά στα φυτά και να μην αγοράσω τίποτα. Έτσι λοιπόν, κατέληξα με τρία μικρά δεντράκια, που δεν είχανε κάτι το ιδιαίτερο...
Είχα σκεφτεί τότε να τα αφήσω να μεγαλώσουν βάζοντάς τα στη γή, αλλά από την άλλη ήθελα να προσπαθήσω να κάνω και ένα δασάκι που ακόμη δεν το είχα επιχειρήσει.
Τελικά είπα να δοκιμάσω την «τύχη» μου με τη δεύτερη επιλογή, μιας και το δασάκι θα με ικανοποιούσε οπτικά εφόσον δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο στα δεντράκια αυτά (ήμουν και ανυπόμονη...)
Παλιές φωτογραφίες δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Οπότε ξεκινάμε από κάπου εδώ:

21/4/2009

Εδώ είχε γίνει ένα πρώτο κλάδεμα για επιλογή κλαδιών, και τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο πιάτο για γλάστρες, στο οποίο είχα ανοίξει τρύπες για αποστράγγιση.
Η τοποθέτηση ήταν επίσης λάθος... μεν σε διαφορετικά σημεία του πιάτου, αλλά το πίσω κοντό δεντράκι μου χαλούσε την εικόνα. Θα έπρεπε τα δύο δεξιά δεντράκια να αλλάξουν θέση, φέρνοντας το δεξί στα αριστερά και μπροστά, και το αριστερό στα δεξιά και πίσω. Αργά το κατάλαβα βέβαια, και απλά είχα στο νού μου να τα αλλάξω θέση στην επόμενη μεταφύτευση.24/4/2009

Στην συνέχεια, ήθελα να δοκιμάσω έναν τρόπο για να κατεβάσω λίγο τα κλαδιά, χωρίς να μπλέξω με σύρματα…
Όοοοοοχι!!! Δεν είναι κορδελάκια!!!
Χρησιμοποίησα τεφλόν και βαρίδια ψαρέματος!
Θα μπορούσα να πω ότι είχα σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα (σίγουρα όχι τόσο ικανοποιητικά όσο θα ήταν με κανονικό συρμάτωμα όμως…)20/7/200910/4/2010, λίγες μέρες πριν αποφασίσω να αλλάξω τελείως εκείνο το μικρό που μου χαλούσε την εικόνα…Εν τω μεταξύ, τον Δεκέμβριο του 2008 είχα αγοράσει και μια πιο μεγάλη Πικέα που είχα σκοπό να την κάνω μπονσάι, και απλά την άφηνα σε μεγάλη γλάστρα να αναπτυχθεί (η φωτογραφία είναι τραβηγμένη λίγο αργότερα).

2/1/2009Η μεγαλύτερη Πικέα στις 29/5/2009Είχε 2 κορμούς όπου αφαιρέθηκε ο ένας και άφησα ένα μικρό κλαδί για να δω μήπως μου χρειαστεί στο μέλλον. Οπότε τον Αύγουστο του 2009 ήταν έτσι:
Στις 19/4/2010 λοιπόν, έγινε η αλλαγή, και το αποτέλεσμα άρχισε να με ικανοποιεί περισσότερο…
Πώς φαίνεται από πάνω, και κάποιες λεπτομέρειες:

Τα έκανα ένα ελαφρύ κλάδεμα, και έγινε και ένα jin στην μεγάλη Πικέα, μιας και το χαμηλό δεξί κλαδί δεν το ήθελα.

Και στις 20/5/2010, η φωτογραφία που πήρε μέρος στον Διαγωνισμό του φόρουμ mybonsai.gr .


Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμη, όπως συρμάτωμα και αφαίρεση κάποιων κλαδιών που βρίσκονται σε λάθος θέση, έτσι ώστε τα δέντρα να "δέσουν" περισσότερο μεταξύ τους και να δείχνουν πιό ώριμα.

Σκέφτομαι επίσης να προσθέσω επιπλέον δέντρα στο μέλλον (κάποια ήδη έχω ξεκινήσει να τα δουλεύω) για να αποκτήσει περισσότερο βάθος η όλη σύνθεση.

Αυτό που δεν μπορείτε να δείτε, και πραγματικά δεν ξέρω πώς θα μπορούσα να σας το δείξω γιατί στις φωτογραφίες δεν βγαίνει σωστά, είναι ότι όταν πλησιάσεις πολύ κοντά το πρόσωπό σου, νομίζεις ότι βρίσκεσαι πραγματικά σε κάποιο δασάκι. Νιώθεις λίγο σαν γίγαντας βέβαια..!

Υπάρχει και μία πέτρα που μοιάζει με πέτρινο κάθισμα προς το αριστερό μέρος (δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε από τη φωτογραφία) και κάθε φορά που το κοιτάω, εύχομαι να ήμουν τόση δά και να πήγαινα να ξαποστάσω σ' εκείνο το πέτρινο παγκάκι για ν' αγναντέψω τη θέα...


Update 7/6/2011

Update 17/8/2012


Update 11/7/2013
Κάπου στα μέσα του Ιούνη είχε γίνει καθάρισμα από τις παλιές βελόνες, και σήμερα συρματώθηκαν κάποια κλαδιά για να έρθουν σε καλύτερη θέση.
Λεπτομέρεια...

Το δασάκι μου.... ^_^
Την επόμενη Άνοιξη πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μεταφύτευση γιατί το δοχείο έχει γεμίσει ασφυκτικά με ρίζες, και επίσης θα ήθελα να βάλω σε καλύτερη θέση τα δεντράκια... ίσως προσθέσω και μερικά ακόμη... θα δείξει... ;)


Update 4/2/2014

Ελαφριά εργασία λίγο πριν την άνοιξη... αφαίρεση μερικών περιττών βλαστών και καταλληλότερη τοποθέτηση κάποιων κλαδιών.
Κατά τον Μάρτιο υπολογίζω να κάνω επιτέλους την μεταφύτευση, προσθέτοντας 2 ακόμη δέντρα.


Update 21/2/2015

Χωρίς σύρμα... ^_^
Τώρα θα το αφήσω να ξεκουραστεί....
Update 29/5/2016
Μεγαλώνουμε πολύ καλά!!!
Σύντομα θα χρειαστούμε restyling... :)Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...