Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Εναέρια Καταβολάδα σε Ginkgo Biloba

Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτόμουν να αρχίσω να διαμορφώνω ένα από τα Γκίγκο μου, και εφόσον υπήρχε ένα χαμηλό κλαδί, έλεγα να του μειώσω το ύψος μιας και ήταν πολύ ψηλό, με πολύ λεπτό κορμό, επιλέγοντας αυτό το χαμηλό κλαδί ώς νέα συνέχεια του κορμού δημιουργώντας και σωστή κωνικότητα.

Το Γκίνγκο, τον Απρίλιο του 2010:Αντί να το κόψω όμως, γύρω στις 10 Ιουλίου 2010, αποφάσισα να δοκιμάσω να του κάνω εναέρια καταβολάδα, αφού δεν είχα να χάσω τίποτα, και θα μπορούσα κάλλιστα να αποκτήσω 2 φυτά με καλύτερες προοπτικές για bonsai.

Έτσι έκανα την καταβολάδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχέδιο:Έκοψα περιμετρικά τον φλοιό και αφαίρεσα έναν δακτύλιο αυτού.
Έριξα ορμόνη ριζοβολίας για ξυλώδη μοσχεύματα, προσάρμοσα ένα μικρό γλαστράκι γύρω από την τομή, και το στερέωσα καλά με τεφλόν.
Στην συνέχεια, γέμισα το γλαστράκι με μείγμα χώματος (περίπου 50% τύρφη εμπορίου και 50% ψιλό χαλικάκι).

Η φωτογραφία του Γκίνγκο, στις 29/7/2010:

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα έβλεπα αποτέλεσμα, αλλά θα έσκαγα αν δεν το δοκίμαζα. Επίσης, οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή ήταν εξαιρετικά αυξημένες, και το χώμα στο γλαστράκι στέγνωνε πάρα πολύ γρήγορα, οπότε θεώρησα ότι προφανώς θα είχα αποτυχία πολύ σύντομα.

Αργότερα, έφυγα για διακοπές, και όταν γύρισα, βρήκα όλα τα φύλλα που υπήρχαν επάνω από την καταβολάδα να είναι τελείως ξερά!!!

Θεωρώντας ότι η καταβολάδα έχει αποτύχει, πήγα σήμερα λίγο πριν νυχτώσει και το έκοψα. Ήμουν έτοιμη να το πετάξω έτσι όπως είναι, αλλά τελευταία στιγμή, από περιέργεια, άνοιξα το γλαστράκι να δώ τί είχε συμβεί.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα να ξεπροβάλλουν αρκετές χοντρές ρίζες!!!

Να πώ πως χτυπούσα το κεφάλι μου που βιάστηκα να το κόψω??? :(

Αφαίρεσα βιαστικά όλα τα ξερά φύλλα γιατί άρχισε να με παίρνει το σκοτάδι, και το έβαλα σε ένα αυτοσχέδιο μίνι θερμοκήπιο, μήπως και τα καταφέρει... μακάρι να πάνε όλα καλά!

Το "θερμοκήπιο"... :)Για περισσότερες τεχνικές εναέριων καταβολάδων, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Update 9/2/2011
Πήγα σήμερα να ελέγξω τί γίνεται με το θερμοκηπιάκι και τις ρίζες του Ginkgo.
Οι νέες ρίζες είχαν μεγαλώσει, αλλά μάλλον δεν θα πάει καλά, λόγω της υπερβολικής υγρασίας που διατηρούσε το θερμοκηπιάκι (...και το Ginkgo δεν τα πάει καλά με την πολύ υγρασία).
Το φύτευψα σε ένα γλαστράκι με νέο υπόστρωμα και θα περιμένω να δώ την εξέλιξη.....Update 4/5/2011

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...