Σάββατο, 7 Αυγούστου 2010

Γκορτσιά - Αγριοαχλαδιά - Pyrus spinosa Yamadori


Τον χειμώνα που μας πέρασε, φλερτάριζα με ένα Yamadori που φύονταν στην πλαγιά ενός δρόμου.
Σε ύψος, έφτανε περίπου στο 1,5 μέτρο (σαν θαμνόδεντρο) και η θέση που βρίσκονταν, το ανάγκασε να αποκτήσει ένα περίεργο σχήμα στον κορμό, πράγμα που εμένα με ενθουσίασε ιδιαίτερα.

Αρχές Μαρτίου 2010, είχε φτάσει η ώρα που επιτέλους θα το έβγαζα. Κλαδεύτηκε αρκετά αυστηρά για να βρει πιο εύκολα την ισορροπία του (αλλά και για να μπορέσω να το κουμαντάρω κατά την εκρίζωση, μιας και ήταν αρκετά μεγάλο και βαρύ για τα κυβικά μου...)
Η εκρίζωσή του επίσης ήταν δύσκολη λόγω του σημείου που βρίσκονταν και που με δυσκόλευε αφάνταστα στο σκάψιμο, ενώ η ρίζα πήγαινε πολύ βαθιά μέσα στην πλαγιά. 

Το δίλημμά μου ήταν αν έπρεπε ήδη από την αρχή να αποφασίσω για το ποιά κλαδιά θα έπρεπε να φύγουν τελείως, έτσι ώστε να βοηθηθεί περισσότερο το δεντράκι στην ανάκτηση της ισορροπίας του. 
Από την άλλη όμως δεν θα είχα εναλλακτικές, αλλά και τομές πολύ κοντά στον στον κυρίως κορμό που με ενδιέφερε να επιζήσει δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο. Άλλωστε, το δέντρο θα απέρριπτε μόνο του τα κλαδιά που δεν θα μπορούσε να τροφοδοτήσει, κι έτσι θα επιτυγχάνονταν μία φυσική επιλογή. 
Τελικά αποφάσισα να το αφήσω ώς έχει με το κλάδεμα που του είχα κάνει αρχικά και να μην αφαιρέσω τίποτε άλλο.


Περίπου 1 μήνα μετά (ίσως και λιγότερο), άρχισε να πετάει νέους οφθαλμούς από παντού, κάτι που δεν μπορώ να πώ ότι με έκανε να επαναπαυτώ, γιατί θεώρησα ότι ήταν αρκετά νωρίς για κάτι τέτοιο, και φοβήθηκα μήπως απλά οι χυμοί του το αναγκάζουν να λειτουργήσει κατ' αυτόν τον τρόπο, και όχι η ρίζα του.
Και απλά περίμενα να δώ τη συνέχεια...

Λίγο καιρό αργότερα, η Γκορτσιά έδειχνε να έχει βρεί τελείως την ισορροπία της χωρίς καμία δυσκολία, κι έτσι περίπου στα μέσα Ιουλίου είχε την παρακάτω μορφή:Στην συνέχεια κλάδεψα αρκετά και αφαίρεσα 2-3 κλαδιά που είχαν ξεραθεί λόγω του ότι δεν τα τροφοδότησε το φυτό.

Στις 29/7/2010:


Αρχικά σκεφτόμουν για Κυρτωμένο στύλ (Cascade). Όμως οι προτάσεις των φίλων και συμφορουμιτών στο mybonsai.gr ήταν όλες εξαιρετικές και τους ευχαριστώ θερμά όλους για την πολύτιμη βοήθειά τους!

Τελικά με κέρδισε η πρόταση του καλού μου φίλου Κώστα


Οπότε το αμέσως επόμενο βήμα είναι να διώξω τα περιττά κλαδιά, και να στερεώσω αρχικά τη γλάστρα έτσι όπως είναι στην κλίση που θέλω, για να αρχίζω να χτίζω σιγά σιγά. Στην επόμενη μεταφύτευση θα του αλλάξω πλέον κανονικά την κλίση. 

Update 28/11/2010

Αφού έχουν πέσει πάρα πολλά φύλλα λόγω χειμώνα, και τα περισσότερα εναπομείναντα είναι ήδη κίτρινα, έχω προχωρήσει σε μια πρώτη διαμόρφωση, με αφαίρεση κάποιων ανεπιθύμητων κλαδιών, συρμάτωση και αγκύρωση.

Έχω επίσης αποφασίσει πως η μπροστινή πλευρά θα είναι αυτή που φαίνεται παρακάτω στις φωτογραφίες.


Πρίν:


Μετά:


...και μια φωτοσόπια... :)
Πρέπει να αφαιρεθούν αρκετά κλαδιά ακόμα, και να γίνει ένα καλό κλάδεμα, αλλά αυτό θα το ξαναδώ την Άνοιξη με τον ερχομό της νέας βλάστησης.


Update 7/6/2011
Update 2/1/2013
Έγινε ένα ελαφρύ κλάδεμα και μεταφύτευση.
Πρίν..... 

...και μετά...

Θα χρειαστεί να συρματωθούν κάποια κλαδιά για να κατέβουν περισσότερο προς τα κάτω και επίσης κάποια να αφαιρεθούν τελείως.Update 9/1/2013
Αποφάσισα να του αλλάξω στύλ....
Κλαδεύτηκε λοιπόν κατά τον παρακάτω τρόπο....
Από εκεί και πέρα έχω τις παρακάτω επιλογές....
Επιλογή πρώτη...

Επιλογή δεύτερη....
Θα ξεκινήσω με την πρώτη, μιας και είναι εύκολο μετά να μεταβώ στην δεύτερη, και βλέπουμε τί θα μας πεί και το δέντρο... ;)


Update 4/7/2013
Σήμερα έγινε ένα ξεκαθάρισμα της νέας βλάστησης και δώθηκαν κατευθύνσεις στα κλαδιά επιλογής.

Πριν....

Μετά....Update 8/9/2015
Πρίν....

Μετά...


Και το βίντεο με την διαδικασία της διαμόρφωσης...Update 16/4/2016

Με την ανοιξιάτικη βλάστηση...

Αποσυρμάτωση, επανατοποθέτηση κάποιων κλαδιών της δευτερεύουσας διακλάδωσης και ελαφρύ κλάδεμα...

4 σχόλια:

Agave Cosmetics είπε...

πως ειναι σημερα το δεντρακι ;;;
πιστευεις οτι ο χειμωνα ειναι ενδεδειγμενη εποχη να βγει κατι αντοιστιχο η και μεγαλυτερο κομματι;; το καλοκαιρι ;;
ευχομαι μακροημερευση και ζωντανια σε ολα σου τα δεντρα! :)

elsa είπε...

Ευχαριστώ Agave Cosmetics! Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ο ελεύθερος χρόνος μου είναι λιγοστός και οι υποχρεώσεις πολλές.
Μιά χαρά είναι το δεντράκι και έχει αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα προς το παρόν.
Καλύτερη εποχή είναι τέλος χειμώνα με αρχές Άνοιξης και το Φθινόπωρο με τις δροσιές πριν αρχίσουν τα κρύα. Καλοκαίρι όχι, χειμώνα με παγωνιές όχι.

Agave Cosmetics είπε...

ευχαριστω θερμα για την απαντηση σου ελσα !
ευχομαι να πανε ολα καλα και στη δικη μου αποπειρα το φθινοπωρο ...
καλη συνεχεια στα δεντρακια σου ευχομαι και σε εσενα !!!!

elsa είπε...

Να είσαι καλά και εύχομαι καλή επιτυχία! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...