Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Ασημολεύκα - Populus alba Yamadori

Είχε φυτρώσει επάνω σε χωματόδρομο και το καλοκαίρι φρόντισα και της μείωσα το αρχικό της ύψος, το οποίο ήταν περίπου 2,5 μέτρα, ίσως και παραπάνω.

Στις 10 Οκτωβρίου αποφάσισα να πάω να την βγάλω, μιας και τον τελευταίο καιρό βρέχει συνεχώς και το χώμα θα ήταν αφράτο, αλλά και η Λεύκα θα είχε ξεδιψάσει από το καυτό καλοκαίρι που πέρασε.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι ενώ επιφανειακά το χώμα ήταν υγρό και αφράτο, ακριβώς από κάτω υπήρχε πολύ πέτρα και είχα την εντύπωση ότι έσκαβα τελικά σε βράχο!

Απ' ό,τι κατάλαβα, πρέπει να είχε πέσει επάνω της χώμα που παρασύρθηκε από τις βροχές των προηγούμενων ετών, οπότε και την σκέπασε ουσιαστικά μέχρι ψηλά στον κορμό της και η μπάλα της ρίζας ήταν αρκετά πιο βαθιά απ' ό,τι αρχικά υπολόγιζα. Όσο και να έσκαβα, συναντούσα μόνο κορμό, εκτός από κάποια ριζίδια που είχε πετάξει από κάποιο σημείο του κεντρικού κορμού, τα οποία ήταν σε αρκετά καλό σημείο, και που θεώρησα πολύ βολικά στο ότι θα μου επέτρεπαν να εκμεταλλευτώ τον διπλό κορμό που είχε αναπτύξει.

Οπότε και αποφάσισα σε εκείνο το σημείο να την κόψω.

Μείωσα λίγο περισσότερο το ύψος, θέλοντας να της αφήσω τόσο φύλλωμα που να ισορροπεί με την ποσότητα της ρίζας της. Επιπλέον δεν ήθελα να την μειώσω περισσότερο, απλά για να έχει αυτό το λίγο φύλλωμα που ήταν αρκετά ψηλά στον κορμό, έτσι ώστε να συμβάλει στη γρηγορότερη προσαρμογή και ανάπτυξή της. 
Ο μικρότερος κορμός διασταυρώνονταν με τον μεγάλο, οπότε και αποφάσισα να του μειώσω αισθητά το ύψος του.

Έβαλα ορμόνη ριζοβολίας και τη φύτεψα σε μείγμα χώματος με καλή αποστράγγιση (ποταμίσια άμμο και τύρφη).


Λίγες μέρες μετά, βρήκα τα λεπτά κλαδιά του ψηλότερου κορμού σπασμένα (ίσως από την καταρρακτώδη βροχή ή τις Καρακάξες που συχνά-πυκνά επισκέπτονται τα φυτά μου), οπότε δεν είχε νόημα να παραμείνει τόσο ψηλός πλέον, και αποφάσισα να μειώσω ακόμη περισσότερο το ύψος του.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά!


Update 8/5/2011

...και όλα πάνε περίφημα μέχρι στιγμής!

2 σχόλια:

valsgeo είπε...

Μπράβο Ελσακη.. πολύ καλό.. το έβαλες και σε ωραία κλίση…

elsa είπε...

Ευχαριστώ Γιώργο μου!:)
Αν πάνε τα πράγματα έτσι όπως τα υπολογίζω, πιστεύω ότι θα αποκτήσει και ένα αξιοπρεπές nebari μελλοντικά.
Γιά να δούμε...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...