Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Υπόστρωμα - Substrate

Υπόστρωμα


Σύμφωνα με το άρθρο του Will Heath "The Secret to Bonsai Soil Revealed", μπορούμε να μεγαλώσουμε τα μπονσάι μας σε οποιοδήποτε υλικό (ακόμα και σε πλαστικά κομματάκια ή δόντια!!!), αρκεί να μην είναι δηλητηριώδες.

Το μυστικό δέν είναι στα συστατικά από τα οποία αποτελείται το μείγμα μας, αρκεί αυτό να μπορεί να κρατήσει λίγο νερό και να έχει άριστη αποστράγγιση.
Το μυστικό βρίσκεται αποκλειστικά στην φροντίδα και την προσοχή που θα δώσουμε, έτσι ώστε να ταιριάζει με το υπόστρωμα που χρησιμοποιούμε.

Όταν φαίνεται ότι το υπόστρωμά μας δεν "λειτουργεί", συνήθως σημαίνει είτε ότι δεν ταιριάζει με το επίπεδο της φροντίδας μας, είτε ότι έχει υποστεί φθορά.
Για την πρώτη περίπτωση, αλλάζουμε το υπόστρωμα με νέο έτσι ώστε να ταιριάζει με τις συνήθειές μας όσον αφορά την φροντίδα μας ή αλλάζουμε την φροντίδα μας έτσι ώστε να είναι ανάλογη με τις ανάγκες του υποστρώματος.
Αν για παράδειγμα ένα υπόστρωμα κατακρατεί περισσότερο νερό απ' ό,τι χρειάζεται, τότε φροντίζουμε να ποτίζουμε λιγότερο συχνά. Αν στεγνώνει πολύ γρήγορα, ποτίζουμε συχνότερα, κλπ.
Για την δεύτερη περίπτωση, αναγκαστικά αλλάζουμε υπόστρωμα με φρέσκο μιας και έχει υπάρξει φθορά στο ήδη υπάρχων υπόστρωμα.

Γιατί λοιπόν ο καθένας "ορκίζεται" ότι έχει βρεί το τέλειο μείγμα?
Διότι πολύ απλά το μείγμα που χρησιμοποιείται ώς υπόστρωμα, ταιριάζει τόσο στις προσωπικές συνήθειες του καθενός, όσο και στο μικροκλίμα που ζεί κάποιος (ποσοστά βροχόπτωσης, θερμοκρασία, κλπ).

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για το μείγμα μας, δεν έχουν μεγάλη σημασία, αρκεί να εξυπηρετούν ορισμένες λειτουργίες:
- να κρατούν λίγο νερό, αέρα και θρεπτικά συστατικά
- να στηρίζουν το δέντρο
- να προάγουν τον σχηματισμό τριχοειδών (λεπτών ριζιδίων) έτσι ώστε το δέντρο να ανταπεξέρχεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις στις αντίξοες συνθήκες που υπάρχουν στον περιορισμένο χώρο του δοχείου και επίσης για να δημιουργείται καλό νεμπάρι.

Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει μυστικό συστατικό που θα κάνει το μπονσάι μας να είναι δυνατό και υγιές ώς διά μαγείας. Μόνο η φροντίδα μας μπορεί να το κάνει αυτό, και το υπόστρωμα που επιλέγουμε θα πρέπει (εφόσον εξυπηρετεί τις παραπάνω λειτουργίες) να ταιριάζει με την ικανότητά μας να του δίνουμε την φροντίδα που απαιτεί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...