Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Olea Europaea με Καρκίνωση ή Φυματίωση (Pseudomonas Savastanoi pv Savastanoi)

Ένα φυσιολογικό και αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού της ζωής είναι τα δέντρα, όπως και όλα τα έμβια όντα σε αυτό τον πλανήτη, να έρχονται αντιμέτωπα με ασθένειες. Έτσι και αυτή η Ελιά, με μια ασθένεια που δημιουργείται από το βακτήριο Pseudomonas Savastanoi pv Savastanoi και έχει ώς αποτέλεσμα την δημιουργία όγκων που είναι γνωστά ώς Καρκινώματα ή Φυμάτια ή Ενσαρκώσεις ή Κόμπια.
Όταν η προσβολή είναι εκτεταμένη, επέρχεται ξήρανση των κλάδων, το δέντρο εξασθενεί σημαντικά και (σπανιότερα) πεθαίνει.
Η αντιμετώπιση της ασθένειας δεν είναι εύκολη και χρειάζεται προσοχή τόσο για να αποφευχθεί η επιμόλυνση , όσο και η μετάδοσή της σε γειτονικά δέντρα, καθώς, εκτός από την Ελιά, επιρρεπής είναι και ο Φράξος, η Πικροδάφνη και το Γιασεμί.
Ωστόσο, εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα. Προσωπικά, εφαρμόζω την παρακάτω διαδικασία όλα αυτά τα χρόνια σε πάμπολλες περιπτώσεις με άριστα αποτελέσματα. 

Παρακάτω ακολουθούν φωτογραφίες με την διαδικασία.

Το Καρκίνωμα...

Καθαρισμός των φολίδων...


Κάψιμο της πληγής...

Επάλειψη με Χαλκό.... 
Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί βορδιγάλιος πάστα, δηλαδή μείγμα από 1 μέρος Θειικού Χαλκού με 2 μέρη Υδροξειδίου του Ασβεστίου σε 10 μέρη νερό).Κάψιμο των εργαλείων (εναλλακτικά μπορούν να απολυμανθούν με εμβάπτισή τους σε διάλυμα φορμόλης 5% ή σε οποιοδήποτε άλλο απολυμαντικό)...

Κάψιμο όλων των τμημάτων του δέντρου που έχουν αφαιρεθεί...

Από εδώ και στο εξής, χρειάζεται προσοχή το κλάδεμα να μην γίνεται με ιδιαίτερα υγρό καιρό και το δέντρο να μην εκτίθεται σε χαλάζι. Επίσης, τακτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα σκευάσματα πρέπει να γίνονται ιδιαίτερα κατά τους Φθινοπωρινούς και Ανοιξιάτικους μήνες.


Update 25/4/2016

Αφού μεταφυτεύτηκε με πλήρη αλλαγή χώματος και γερό κλάδεμα, σήμερα δεν την προλαβαίνω... 

Update 21/7/2016Update 25/9/2016

Η Ελιά δεν είναι πλέον στην κατοχή μου! Συγχαρητήρια στην νέα της ιδιοκτήτρια και εύχομαι από την καρδιά μου να είναι καλορίζικη και να της δώσει την ίδια χαρά που έδωσε και σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...