Ασθένειες


Για την ανάπτυξη των δέντρων, την ανατομία τους και την λειτουργία των ορμονών τους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ .A. Εξωτερικός Φλοιός
Β. Εσωτερικός Φλοιός
C. Κάμβιο
D. Σομφόξυλο (sapwood)
E. Ξύλο

Λειτουργία των διαφόρων στοιχείων στον οργανισμό του φυτού

Βόριο - Boron (B) Διεγείρει την διαίρεση των κυττάρων, την δημιουργία ανθών και την επικονίαση-γονιμοποίηση.
Ασβέστιο - Calcium (Ca) Αυξάνει τα επίπεδα του pH του χώματος, προάγει την δημιουργία ριζιδίων και πρώιμης ανάπτυξης.
Χλώριο - Chlorine (Cl) Απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση, διεγείρει την ανάπτυξη της ρίζας και διευκολύνει την κυκλοφορία του ύδατος στον οργανισμό του φυτού.
Κοβάλτιο - Cobalt (Co) Ενισχύει την ανάπτυξη, την κυκλοφορία ύδατος και τη φωτοσύνθεση.
Χαλκός - Copper (Cu) Διεγείρει την ανάπτυξη των βλαστών και τον σχηματισμό χρωστικών ουσιών.
Σίδηρος - Iron (Fe) Διεγείρει τον σχηματισμό χλωροφύλλης και συνεισφέρει στην οξείδωση των σακχάρων προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι απαραίτητο για την σταθεροποίηση του Αζώτου και την ρύθμιση της αναπνοής των φυτικών κυττάρων.
Μαγνήσιο - Magnesium (Mg) Συνεισφέρει στον σχηματισμό χλωροφύλλης και τον μεταβολισμό ενέργειας, αυξάνει την παραγωγή ελαίων του φυτού, και ρυθμίζει την πρόσληψη άλλων στοιχείων. Επίσης, προάγει υγιή φυτά με εξαιρετική άμυνα έναντι ασθενειών. Γενικά είναι διαθέσιμο σε όξινα υποστρώματα.
Μαγγάνιο - Manganese (Mn) Απαραίτητο για τη δημιουργία χλωροφύλλης.
Μολυβδαίνιο - Molybdenum (Mo) Απαραίτητο για τη σταθεροποίηση και χρήση του Αζώτου από τα φυτά. Διεγείρει την ανάπτυξη και ζωηρή βλάστηση των φυτών, όπως και το Άζωτο
Άζωτο - Nitrogen (N) Απαραίτητο για τη χλωροφύλλη και τον σχηματισμό γενετικού υλικού των φυτών (DNA & RNA). Δημιουργεί υγιή ανάπτυξη του φυλλώματος.
Φώσφορος - Phosphorous (P) Απαραίτητο για τον σχηματισμό γενετικού υλικού των φυτών (DNA & RNA). Διεγείρει την παραγωγή καρπών, ανθών και ριζώματος, καθώς και πρώιμη εποχιακή ανάπτυξη. Επίσης, αυξάνει την άμυνα των φυτών έναντι ασθενειών.
Κάλιο - Potassium (K) Συσχετίζεται με τη κυκλοφορία του ύδατος, των θρεπτικών ουσιών και των υδατανθρακών στους φυτικούς ιστούς. Διεγείρει την πρώιμη ανάπτυξη. Βοηθάει στον σχηματισμό πρωτεϊνών, στη φωτοσύνθεση, στην ποιότητα των καρπών και στην μείωση των ασθενειών. .
Πυρίτιο - Silicon (Si) Αυξάνει τον αριθμό των σπόρων και δυναμώνει το κυτταρικό τοίχωμα
Νάτριο - Sodium (Na) Αυξάνει την αντοχή στην ξηρασία και την περιεκτικότητα των σακχάρων.
Θείο - Sulfur (S) Συνεισφέρει στον σχηματισμό διαφόρων ενώσεων ελαίων τα οποία προσδίδουν χαρακτηριστική οσμή σε ορισμένα φυτά, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σινάπι, κλπ
Ψευδάργυρος - Zinc (Z) Διεγείρει την ανάπτυξη των βλαστών και τον σχηματισμό μπουμπουκιών.

Τροφοπενίες

Οι ελλείψεις διαφόρων στοιχείων από τα φυτά και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους αναλύονται παρακάτω:

Ασβέστιο - Calcium (Ca): Παραμορφωμένα νέα φύλλα ή η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη. Τα παλιά φύλλα παραμένουν πράσινα.

Άζωτο - Nitrogen (Ν): Τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στην κορυφή έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα κατώτερα φύλλα είναι κίτρινα και τα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού είναι κίτρινα και ζαρωμένα.

Διοξείδιο του Άνθρακα - Carbon Dioxide (CO2): Τα φύλλα εμφανίζουν λευκό απόθεμα στο κέντρο τους, η ανάπτυξη είναι περιορισμένη και τα φυτά πεθαίνουν.

Φώσφορος - Phosphate (P): Τα φύλλα εμφανίζονται πιο σκουρόχρωμα από το φυσιολογικό και υπάρχει απώλεια των φύλλων. 

Κάλιο - Potassium (K): Κιτρίνισμα στις άκριες και πλευρές κυρίως των νέων φύλλων. Επίσης αναπτύσσονται νεκρωτικές περιοχές ή κίτρινες κηλίδες στα φύλλα.

Μαγνήσιο - Magnesium (Mg): Τα κατώτερα φύλλα του φυτού γίνονται κίτρινα από μέσα προς τα έξω, ενώ οι νευρώσεις εμφανίζονται πράσινες.

Βόριο - Boron (B): Η έλλειψη αυτού του στοιχείου από τα φυτά, οδηγεί σε περιορισμένη ανάπτυξη των νέων φυτών. Πρώτα επηρεάζονται τα νέα φύλλα, τα οποία θα είναι παραμορφωμένα, παχιά, εύθραυστα και μικρά.
Επειδή το Βόριο δεν μεταφέρεται εύκολα από τα παλιά στα νέα φύλλα, τα παλιά φύλλα συνήθως παραμένουν πράσινα και φαίνονται υγιή. Συνήθως εμφανίζονται σκούρες καφέ ακανόνιστες κηλίδες που ακολουθούνται από ανοιχτή κίτρινη χλώρωση στα φύλλα. Οι κλαδίσκοι είναι κοντοί και οι άκρες τους μπορεί να πεθάνουν.

Χαλκός - Copper (Cu): Τα νέα φύλλα εμφανίζονται σκούρα πράσινα και παραμορφωμένα με τέτοιο τρόπο σαν να τυλίγονται και να σχηματίζουν σωλήνα, και οι μίσχοι των φύλλων λυγίζουν προς τα κάτω. Η ανθοφορία είναι περιορισμένη ή απουσιάζει τελείως.
Ο Χαλκός δεν μεταφέρεται εύκολα από τα παλιά στα νέα φύλλα, οπότε τα παλιά φύλλα παραμένουν πιο σκουρόχρωμα και σχετικά υγιή και τα συμπτώματα της έλλειψης εμφανίζονται στα νεότερα φύλλα.

Σίδηρος - Iron (Fe): Η χλώρωση των νέων φύλλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σιδηροπενίας των φυτών. Ο ιστός ανάμεσα στις νευρώσεις των φύλλων σταδιακά γίνεται κίτρινος (ή και σχεδόν άσπρος), ενώ οι νευρώσεις φαίνονται να παραμένουν πράσινες. Οι άκρες και το περίγραμμα των φύλλων μπορεί να γίνουν καφέ, ξερές και εύθραυστες. 

Μαγγάνιο - Manganese (Mn): Τα συμπτώματα της έλλειψης Μαγγανίου περιλαμβάνουν πολύ ανοιχτά πράσινα νέα φύλλα και ανοιχτές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες αναπτύσσονται στις περιοχές ανάμεσα στις νευρώσεις των φύλλων, ενώ οι νευρώσεις παραμένουν πράσινες.
Άσπρες προς γκρίζες κηλίδες εμφανίζονται και γίνονται πιο σοβαρές σε ώριμα φύλλα περίπου από τη μέση του φύλλου μέχρι τον μίσχο.
Αν η έλλειψη επιμείνει, τα συμπτώματα εξαπλώνονται στα παλιά φύλλα και μετά στα νεότερα.

Μολυβδαίνιο - Molybdenum (Mo): Εφόσον η έλλειψη Μολυβδαίνιου είναι πολύ σπάνια, συμπτώματα σπάνια παρατηρούνται. 

Ψευδάργυρος - Zinc (Zn): Ζαρωμένο περίγραμμα των φύλλων, καφέ κηλίδες στους μίσχους, μικρά και μερικές φορές στενά και μακριά φύλλα.


Παράσιτα και Ασθένειες

Καλό είναι κάθε τόσο να ελέγχουμε τα bonsai μας για διάφορα παράσιτα και ασθένειες, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

Κυριότερα Παράσιτα
 • Αφίδες ή Ψείρες ή Μελίγκρα (Aphids)
 • Κοκκοειδή ή Ψώρα (Scale insects)
 • Τετράνυχος (Tetranychus urticae - Two spotted red mite και Panonychus ulmi - Fruit Tree red spider mite - Προσοχή, γιατί στα ακάρεα, υπάρχουν και ωφέλιμα είδη όπως το Hypoaspis miles που δρά ώς αρπακτικό για τις νεαρές προνύμφες του Θρίπα και της Σκιαρίδας, το Hypoaspis aculeifer που δρά ώς αρπακτικό για τα ακάρεα των βολβών (Rhizoglyphus robini - Bulb mites), το Amblyseius californicus που είναι αρπακτικό των δύο ειδών Τετράνυχου που προαναφέρθηκαν, το Amblyseius cucumeris που είναι αρπακτικό επίσης του Θρίπα, κλπ.
 • Αλευρώδη ή Λευκή Μύγα (Trialeurodes vaporariorum και Bemisia tabaci)
 • Νηματώδη (Nematode) - Προσοχή γιατί κι εδώ συναντούμε ωφέλιμα Νηματώδη όπως το Steinernema feltiae που εξολοθρεύει τις προνύμφες της Σκιαρίδας, τον Θρίπα και την Λυριόμυζα.
 • Βαμβακάδα (Mealy bug)
 • Λυριόμυζα (Liriomyza spp. - Leafminers)
 • Θρίπες (Thrips)

Κυριότερες Ασθένειες
 • Ωίδιο ή Μπάστρα -
 • Σκωρίαση
 • Μαύρη κηλίδα
 • Φυτοφθόρα
 • Ανθράκνωση


Φωτογραφικό Αρχείο

Αφίδες / Μελίγκρα (Aphids)Κάμπιες - ζημιά (Caterpillars)
Κοκκοειδή / Ψώρα (Scales)Τετράνυχος

Μυκητιάσεις

Ωίδιο (Μπάστρα)

Μαύρη Κηλίδα (Black Spot)


Σκωρίαση σε Κράταιγο (Gymnosporangium globosum)

Άνω επιφάνεια φύλλου

Κάτω επιφάνεια φύλλου


Κυκλοκόνιο (Ελιά)Διάφορα άλλα προβλήματαΤροφοπενία Σιδήρου (Iron Deficiency)

Σχετικές Ιστοσελίδες

Ιστοσελίδες με οικολογικές φυτοπροστατευτικές συνταγές

home
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...