Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Buxus sempervirens... Kinder Έκπληξη!!!

Αρχές Ιανουαρίου 2010, είχα πάρει από ένα φυτώριο της περιοχής μου ένα μεγάλο Πυξάρι (Buxus sempervirens), και αρχικά σκέφτηκα να περιμένω την Άνοιξη για να προχωρήσω σε μεταφύτευση.
Όταν όμως προσπάθησα να βάλω το χέρι μου μέσα στο χώμα για να ελέγξω την κατάσταση, διαπίστωσα ότι ήταν μόνο ρίζες και το χώμα που του είχε απομείνει ελάχιστο!!! Δεν ξέρω κι εγώ πόσα χρόνια μπορεί να ήταν μέσα σε αυτή την πλαστική γλάστρα (χώρια που το περισσότερο φύλλωμά του ήταν καφετί με αρκετά ξερά κλαδιά, πράγμα που μου έδειχνε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Έτσι λοιπόν όταν διαπίστωσα αυτή την κατάσταση, δεν έκανα δεύτερη σκέψη και προχώρησα σε μεταφύτευση.
Εδώ, βλέπετε πώς ήταν το Πυξάρι όταν το αγόρασα:Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται από ποιό σημείο κι επάνω ήταν ο κορμός έξω από το χώμα. Αρχικά, με ξεγέλασε επειδή από κάποιο σημείο στο πίσω μέρος ξεκινούσε μία ρίζα και θεώρησα ότι οι επιφανειακές ρίζες δεν θα βρίσκονταν πολύ βαθιά. Έτσι, σκεφτόμουν για πολύκορμο ή οστρακοειδές σχήμα (Kabudachi).


Άρχισα λοιπόν να ξεμπλέκω τις ρίζες, αλλά ο όγκος ήταν πραγματικά τεράστιος και η ρίζα τόσο σφιχτά πλεγμένη που άρχισα να απελπίζομαι...

Μετά από 5 ώρες σκάψιμο (κυριολεκτικά!), ώ τί έκπληξη!!! Άρχισε να ξεπροβάλει ένας ολόκληρος κορμός, που ήταν θαμμένος και πνιγμένος από τη ρίζα! 
Αλλά οι επιφανειακές ρίζες, ακόμη δεν είχαν φανεί...!

Τελικά, σε κάποιο σημείο κοντά στον πάτο, συνάντησα τις ρίζες που έψαχνα.
Φυσικά, αλλάξανε και τα σχέδιά μου για πολύκορμο σχήμα... και σκεφτόμουν να πάει για σκούπα (Hokidachi).

Μετά την επέμβαση, το κλάδεψα αρκετά. 
Επειδή το Πυξάρι δεν είχε αρκετό φύλλωμα στα χαμηλά επίπεδα, το επίφοβο ήταν ότι αν κλάδευα περισσότερο, μήπως και δεν κατάφερνε να επιβιώσει. Επίσης, δεν γνώριζα αν θα πετούσε νέα μάτια σε παλιό ξύλο, αλλά θα μειώνονταν και οι εναλλακτικές μου για διαμόρφωση στο μέλλον.
Με αυτές τις σκέψεις, το πρώτο κλάδεμα του έδωσε την παρακάτω μορφή:


Υπήρχε έλλειψη κωνικότητας στον κορμό, κάτι που θα μπορούσε να διορθωθεί στο μέλλον με φάγωμα του κορμού ή κάποιο Jin.

Αφού το άφησα να προσαρμοστεί στο νέο του περιβάλλον, μετά από λίγο καιρό άρχισε να πετάει νέα μάτια από παντού και κλαδεύτηκε ακόμη πιό χαμηλά.

Έτσι, τον Ιούλιο που μας πέρασε, αποφάσισα να αντιμετωπίσω την ανάποδη κωνικότητα του κορμού. 
Σε κάποιο σημείο του κορμού, ο φλοιός άρχιζε να ξεφλουδίζει (ίσως λόγω του ότι τόσον καιρό ήταν θαμμένος κάτω από το χώμα), οπότε μου έδωσε την ιδέα να δημιουργήσω Sabamiki.
Τώρα βέβαια... δεν θα σας το κρύψω, ότι η αλήθεια είναι πως ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα νυστέρια και εργαλεία ξυλογλυπτικής για τέτοιες εργασίες, ήθελα διακαώς να χρησιμοποιήσω το καινούργιο μου εργαλείο, και έψαχνα την ευκαιρία...! :))

Η πρώτη επεξεργασία λοιπόν φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες:Λίγες μέρες μετά προχώρησα στην δημιουργία περισσότερων Jin και σειρά τώρα έχει η ανάπτυξη του φυλλώματος και η κατεύθυνσή του προς χαμηλότερα επίπεδα με σκοπό να πλαισιώσουν τα Jin και το Sabamiki. 


Κάποια από τα Jin σίγουρα θα φύγουν στο μέλλον, αλλά δεν θέλω να βιαστώ.
Άλλωστε με τα bonsai, ποιός βιάζεται? :)

Update 4/4/2011

Update 4/4/1012

 Update 10/8/2012Update 11/6/2013
Αρχες της Άνοιξης είχε μεταφυτευτεί σε ένα τσιμεντένιο δοχείο που έφτιαξα.
Το φύλλωμα αρχίζει να παιρνει μια πιό ώριμη μορφή σιγά σιγά...Update 9/12/2013
Σε συνάντηση που έγινε με το Bonsai Group της Θεσσαλονίκης, ξεκίνησαν κάποιες εργασίες που ήθελα να κάνω εδώ και καιρό... καθάρισμα και συρμάτωμα λοιπόν...
Πρίν...


Κατά την διάρκεια...Οι εργασίες τελείωσαν στο σπίτι μου μιας και ο χρόνος δεν επέτρεψε να τελειώσουν...
Μετά...
Update 5/4/2015
Μεγαλώνουμε... :)
Update 6/3/2016
Μεταφυτεύτηκε! 
Update 10/8/2016Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...