Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Κράταιγος - Crataegus monogyna Yamadori

Βγήκε σήμερα με όλες τις τιμές!


Έγινε πρώτα ένα πρώτο κλάδεμα για να καθαρίσει λίγο η εικόνα, αλλά και για να έχω πρόσβαση χαμηλά και να μπορώ να δουλέψω στη ρίζα.
 ...και η διαδικασία ξεκίνησε....
Είχε πολύ ρίζα και πολλά ριζίδια αρκετά ψηλά στον κορμό.
Μάλλον ήμουν τυχερή, γιατί ενώ από κάτω ήταν κανονικό χώμα με λίγες πέτρες, από πάνω του είχε δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα από φυλλόχωμα, που προφανώς διατηρούσε την υγρασία, κι έτσι η ρίζα δεν πήγαινε στον Άδη, όπως είχε συμβεί με ένα άλλο κατά πολύ μικρότερό του που είχα βγάλει παλαιότερα.
Μπήκε σε μια πλαστική γλάστρα και προς το παρόν θα παραμείνει στην ησυχία του μέχρι να ανακάμψει πλήρως.
Update 4/4/2011


Update 25/4/2012

Κλαδεύτηκε με σκοπό να βελτιωθεί η κορυφή του.
Επάνω στα κλαδιά φαίνονται άνθη που ορισμένα ήδη έχουν αρχίσει να μετατρέπονται σε καρπούς.

Update 6/7/2012

Επειδή δεν έμεινα ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, και δεν μου άρεσε που η κορυφή έγερνε προς τα αριστερά, πρίν από 1 μήνα ξανακλαδεύτηκε για δημουργία νέας κορυφής από την αρχή.
Ήδη έχει προωθηθεί νέα βλάστηση, και όλως περιέργως, ενώ η ανθοφορία του πέρασε (τον Απρίλιο όπως βλέπετε και στο προηγούμενο Update), άνθισε για δεύτερη φορά φέτος!!!


Update 6/11/2012
Έγινε μεταφύτευση και μπήκε επιτέλους σε μια γλάστρα της προκοπής (λέεεμε τώρα...)

Πρίν.....


Από ρίζα πάμε πάααρα πολύ καλά....

Ο τετράνυχος φέτος όμως, του έχει κόψει λιγάκι τη φόρα όσον αφορά την ανάπτυξη του φυλλώματος... ελπίζω του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα!

Και τέλος για σήμερα....Update 3/12/2012
Τα περισσότερα φύλλα έχουν πέσει πιά, αν και άργησαν λόγω του πολύ ζεστού καιρού (αναλογικά με άλλες χρονιές), και έγιναν κάποιες μικροεπεμβάσεις μιά και το τοπίο ήταν πιό ξεκάθαρο. Κατέβηκαν περισσότερο κάποια κλαδιά, ενώ αφαιρέθηκε μισό κλαδί που πήγαινε προς τα πίσω και δεν μου άρεσε και η κορυφή στράφηκε προς τα αριστερά.


 
Update June 2013
Πάει... το χάσαμε το κορμί πατριώτες...
Μπήκε η άνοιξη, ο Κράταιγος έσφυζε από ζωή! Νέοι βλαστοί παντού, νά και τα λουλούδια, και πάνω που άρχισε να καρπίζει, τί τον έπιασε, δεν ξέρω...
Άρχισα να βλέπω πρώτα τα κάτω κλαδιά να ξεραίνονται και σε 4-5 μέρες, όλο το δέντρο χάλια! 
Δεν ξέρω τί σόι ασθένεια ήταν αυτή, αλλά ο χαλκός που του έριξα δεν ήταν αποτελεσματικός... και δεν είχα χρόνο να δοκιμάσω και κάτι άλλο... έγινε τόσο γρήγορα!
Όταν το έβγαλα από το δοχείο, η ρίζα του, που πρίν ήταν τόσο πλούσια, πλέον ήταν ανύπαρκτη...
7 σχόλια:

Igorilla είπε...

Great stuff!

elsa είπε...

Thank you for your kind remarks!

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Έψαχνα να βρω "οδηγίες" σχετικά με ξερίζωμα, και έτσι βρήκα την σελίδα σας. Πολύ ωραίο και αυτό, και άλλα θέματα που έριξα μια ματιά, αν και δεν είμαι γνώστης για να κρίνω.
Μια που "έπεσα πάνω σας" έχω μια απορία-δυσκολία, και θα ήθελα βοήθεια: Όταν η κεντρική ρίζα κατεβαίνει βαθιά πόσο την ακολουθάμε πριν την κόψουμε, και αν είναι αδύνατο να την κόψουμε εκεί που θέλουμε τί πιθανότητες έχουμε να πιάσει το φυτό αν είναι κομμένη πολύ ψηλά? Όπως είπα δεν ασχολούμαι με bonsai (ίσως κάποια στιγμή) απλά κάνω κάποιες αλλαγές και μεταφυτεύσεις, πού και πού, στον χώρο μου.
Επίσης όταν πρόκειται για δέντρο μεγάλο, σε πόση ακτίνα περίπου κρατάμε το χώμα με τις ρίζες γύρω από τον κορμό του? Υπάρχει κάποια αναλογία ή κάτι τέτοιο? Δεν μπόρεσα να βρω σχετικές πληροφορίες προς το παρόν στο νετ (το λίγο που έψαξα).
Ευχαριστώ!

elsa είπε...

Καλησπέρα!
Ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά ο χρόνος δυστυχώς είναι λιγοστός...
Τα ερωτήματά σου δεν είναι εύκολο να απαντηθούν, για τον απλό λόγο ότι δεν ξέρω για τί είδους δέντρα αναφέρεσαι, κάτι που παίζει άκρως σημαντικό ρόλο για να μπορέσω κι εγώ να είμαι ακριβής.
Για να έχεις έναν γενικό μπούσουλα όμως, όταν κάνεις μεταφυτεύσεις κήπου, η κεντρική ρίζα παίζει τον ρόλο στήριξης και η επιβίωση του δέντρου εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα και την καλή κατάσταση των ριζιδίων (λεπτών ριζών) που θα μπορέσεις να πάρεις. Αυτό σημαίνει ότι φροντίζεις να πάρεις τόση ριζόμπαλα, ώστε να περιέχει όσο το δυνατόν περισσότερα ριζίδια και την κεντρική ρίζα την ακολουθείς μέχρι εκεί που είναι εφικτό. Την υπόλοιπη την κόβεις και φροντίζεις το δέντρο σου να έχει καλή στήριξη κατά τους πρώτους μήνες εώς το πρώτο έτος στη νέα του θέση.
Ελπίζω να βοήθησα και για οτιδήποτε χρειαστείς να ρωτήσεις, είμαι στη διάθεσή σου. ;)

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Ευχαριστώ πολύ!
Μια χαρά είναι ο χρόνος απάντησης! Εγώ κάποτε, είχα πάρει είδηση κάποιο σχόλιο μετά από πολλές...εβδομάδες..!
Βοηθήθηκα αρκετά. Πολλές φορές κάνω διάφορες "επεμβάσεις", τώρα μου ήρθε, από έναν μεγάλο σχίνο, που έχει πολλές φυσικές καταβολάδες, να βγάλω κάποιες και να τις φυτέψω και σε άλλα σημεία, και να τα κάνω δεντράκια, επειδή μου αρέσει έτσι, κι όχι όταν είναι θαμνώδης η μορφή του. 1-2 καταβολάδες είναι περίπου 5 εκ. διαμέτρου. Δεν ξέρω (αν και μάλλον είναι ανθεκτικό φυτό) πόσο συμβάλει η ρίζα τους, και πόσο (και αν) το μητρικό φυτό στην "διατροφή του". Αν συμβάλει και το μητρικό φυτό, θα πρέπει να πάρω ακόμη πιο πολύ ρίζα για να αντέξει και να πιάσει στην νέα του θέση, ή όπως θα ξερίζωνα οποιοδήποτε? Αν έχεις κάποια εμπειρία ή άποψη επί του θέματος, θα μου ήταν χρήσιμη.
Καλησπέρα κι ευχαριστώ!

elsa είπε...

Καλησπέρα! Είναι μεν ανθεκτικός ο Σχίνος, αλλά έχει ένα θέμα με τη ρίζα. Πάρε όση περισσότερη μπορείς για να βοηθήσεις να επιβιώσει και να προσαρμοστεί εύκολα στη νέα του θέση.

BloG-_o_-SatIRuS είπε...

Αν έχει θέμα με τη ρίζα, και ως καταβολάδα έχει εξάρτηση και από το μητρικό, θα πρέπει όντως να πάρω όση μπορώ. Κι όσο πιο πολύ χώμα, κι όσο πιο μακριά περιμετρικά του κορμού της καταβολάδας νομίζω.
Ευχαριστώ πολύ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...