Translate

Search Bonsai Cosmos

Instagram Feed

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Species Guide: Κυδωνίαστρο - Cotoneaster

Bonsai by Morten Albek

Bonsai by Harry Harrington


Scientific classification
Kingdom:Plantae
Division:Magnoliophyta
Class:Magnoliopsida
Order:Rosales
Family:Rosaceae
Subfamily:Maloideae or Spiraeoideae [1]
Tribe:Pyreae[1]
Subtribe:Pyrinae[1][2]
Genus:Cotoneaster
Medik.


Πρόκειται για γένος αειθαλών, ημιαειθαλών και φυλλοβόλων θάμνων ή δενδρυλίων με περισσότερα από 200 είδη. Υπάρχουν ακόμη περισσότερες ποικιλίες και υβρίδια.
Συγγενεύει με τον Κράταιγο (Crataegus), τον Πυράκανθο (Pyracantha), την Φωτίνια (Photinia) και την Σορβιά (Sorbus).

Μπορούν να φτάσουν σε ύψος από 0,5 εώς 5 μέτρα.


Τα φύλλα μπορούν να φτάσουν σε μήκος από 0,5 εώς 15 εκατοστά και βρίσκονται σε εναλλαγή, με ωοειδές ή επιμήκες σχήμα.


Ανθοφορεί από τα μέσα με τέλος της Άνοιξης εώς αρχές Καλοκαιριού και, ανάλογα με το είδος, τα άνθη εμφανίζονται είτε μεμονωμένα, είτε σε ομάδες μέχρι και 100 ανθών. 
Τα άνθη είναι ερμαφρόδιτα (έχουν δηλαδή αρσενικά και θηλυκά όργανα μαζί) και κατά την ανθοφορία είναι είτε τελείως ανοιχτά, είτε έχουν τα 5 πέταλά τους μισάνοιχτα, από 5 εώς 10 χιλιοστά. 
Μπορούν να έχουν οποιαδήποτε απόχρωση από λευκό, κρέμ, απαλό ή σκούρο ρόζ εώς κόκκινο. 
Έχουν 10-20 στήμονες και μπορεί να παρουσιάσουν μέχρι και 5 διαφορετικές μορφές.
Έχουν επίσης δυσάρεστη μυρωδιά.


Ο καρπός είναι μικρός, σφαιρικός, διαμέτρου 5-12 χιλιοστών, και ποικίλει σε χρώμα από ρόζ, έντονο κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ ή και μαύρο όταν ωριμάσει. Περιέχει συνήθως από 1 εώς 3 σπόρους και σπάνια 5. Οι καρποί ορισμένων ειδών, παραμένουν επάνω στο δέντρο μέχρι και το επόμενο έτος.


Το Κυδωνίαστρο αποτελεί μια σημαντική πηγή τροφής για τις λάρβες διαφόρων εντόμων, τα άνθη ελκύουν τις μέλισσες και τις πεταλούδες, ενώ οι καρποί είναι τροφή για πουλιά (συνήθως για τα Μαυροπούλια).


Σε ορισμένες χώρες, η καλλιέργειά του είναι ελεγχόμενη, λόγω της τάσης τους να παράγεται εύκολα από σπόρο και να εξαπλώνεται παντού όταν οι κλιματικές συνθήκες το ευνοούν, οπότε και θεωρείται αγριόχορτο. 

Χρησιμοποιείται ώς Καλλωπιστικός θάμνος σε κήπους, παρτέρια και γλάστρες και επίσης είναι αρκετά τα είδη που είναι κατάλληλα για να διαμορφωθούν ώς bonsai.


Είναι εύκολο στην καλλιέργειά του και προσαρμόζεται πολύ καλά σε οποιοδήποτε τύπο χώματος, αρκεί να έχει εξαιρετικά καλή αποστράγγιση, μιας και δεν θέλει να συσσωρεύεται νερό στη ρίζα του. Απεναντίας, ανταπεξέρχεται περίφημα σε πιο ξηρές συνθήκες.


Είναι πάρα πολύ ανθεκτικό στο ψύχος. Ώς bonsai όμως, θα πρέπει να έχει μια στοιχειώδη προστασία όταν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους -5 βαθμούς Κελσίου.


Ανέχεται πολύ καλά την ατμοσφαιρική μόλυνση και προσαρμόζεται πολύ καλά σε παραθαλάσσιες περιοχές.


Τοποθετείται σε ήλιο, ημισκιά, σκιά ή βαθιά σκιά, αν και μια θέση στον ήλιο θα οδηγήσει σε μέγιστη καρποφορία.


Λίπανση γίνεται από την Άνοιξη με λίπασμα που περιέχει υψηλά ποσοστά Αζώτου, συνεχίζει το Καλοκαίρι με ένα ισορροπημένο λίπασμα και το Φθινόπωρο με λίπασμα φτωχό σε Άζωτο.


Μεταφύτευση γίνεται μία φορά τον χρόνο, κάθε Άνοιξη καθώς οι νέοι οφθαλμοί αρχίζουν να εκτείνονται.


Παράγεται με σπόρο ο οποίος καλύτερα είναι να φυτευτεί αμέσω μόλις ωριμάσει, δηλαδή το Φθινόπωρο, οπότε και συνήθως βλασταίνουν την ερχόμενη Άνοιξη.
Οι αποθηκευμένοι σπόροι βλασταίνουν γρηγορότερα εάν γίνει θερμή διαστρωμάτωση στους 15 βαθμούς Κελσίου για 3 μήνες, και κατόπιν ψυχρή διαστρωμάτωση στους 4 βαθμούς Κελσίου για άλλους 3 μήνες. Με αυτή τη μέθοδο, οι αποθηκευμένοι σπόροι συνήθως βλασταίνουν μέσα σε 1-18 μήνες, αλλά μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 2 χρόνια.
Τα νέα σπορόφυτα μεταφυτεύονται μόλις είναι αρκετά μεγάλα για να χειριστούν, ενώ μπορούν να φυτευτούν στη μόνιμη θέση τους μόλις φτάσουν τουλάχιστον τα 10 εκατοστά σε ύψος.
Ημιξυλώδη μοσχεύματα με "νυχάκι" μπορούν να ληφθούν κατά τον Ιούλιο ή Αύγουστο.
Εναέρια καταβολάδα γίνεται την Άνοιξη.


Προσοχή για Αφίδες και Κοκκοειδή.


Κατάλληλα είδη για bonsai:
Cotoneaster adpressus
Cotoneaster cashmiriensis (syn. Cotoneaster microphylla var. cochleatus)
Cotoneaster horizontalis
Cotoneaster microphylla (Cotoneaster integrifolius)



Πηγές:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cotoneaster
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cotoneaster%20franchetii
http://www.bonsai4me.com/SpeciesGuide/Cotoneaster.html










Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Γιουνίπερος - Juniperus chinensis San Jose

Αγοράστηκε από φυτώριο και μεταφυτεύτηκε σε νέο υπόστρωμα στις 24/10/2010.
Ο κορμός έχει διάμετρο περίπου 7-7,5 cm.


Έγινε ένα πρώτο κλάδεμα με αφαίρεση κάποιων περιττών κλαδιών, αφήνοντας πολλές εναλλακτικές λύσεις για τη μελλοντική του διαμόρφωση.



Παρακάτω είναι κάποια πρώτα σχέδια (visual) για την πιθανή του εξέλιξη. 

 
Σκέφτομαι το μεγάλο κλαδί να το στρέψω προς τα δεξιά και κάτω, να κλαδευτεί και να δημιουργήσω νέα κορυφή με το λεπτό κεντρικό κλαδί. 
Κάπως έτσι δηλαδή:



Μια άλλη πιθανή εκδοχή, είναι να γίνει το μεγάλο κλαδί η νέα κορυφή, συρματώνοντάς το και δίνοντάς του κίνηση προς τα επάνω, οπότε και θα επιλεχθούν τα νέα κλαδιά για την διαμόρφωση της κόμης.


Άλλες σκέψεις για τη διαμόρφωσή του:



Η συνέχεια στο επόμενο επισόδειο.... :)

Update 2/12/2010
Έγινε λοιπόν μια πρώτη διαμόρφωση και από εδώ και πέρα θα αφήσω να αναπτυχθεί το φύλλωμα, έτσι ώστε αργότερα να αρχίσω να το διαμορφώνω σε επίπεδα:




Update 9/11/2011
Πρίν
Μετά


Update: 4/8/2012
Έγινε αποσυρμάτωση και αφαιρέθηκαν κάποιοι ανεπιθύμητοι βλαστοί.

Και το αποτέλεσμα... για την ώρα!
Επίσης, σκέφτομαι στην επόμενη μεταφύτευση να του αλλάξω λίγο την κλίση.

Update 22/2/2013
Κάποια κλαδιά είχαν αλλαχτεί σε νέα καταλληλότερη θέση και σήμερα μεταφυτεύτηκε σε νέο υπόστρωμα. 
Τα Jin περάστηκαν με Θειϊκό Ασβέστιο (Lime Sulfur) για συντήρηση.  

Στο υγρό προστέθηκαν λίγες σταγόνες μελάνης για να αποκτήσουν τα Jin μιά πιό φυσική απόχρωση όταν στεγνώσουν.
Στην παρακάτω φωτογραφία, το υγρό δεν έχει στεγνώσει ακόμα και γι' αυτό φαίνονται κιτρινωπά.


Update 1/7/2013
Έγινε αποσυρμάτωση και κάποια κλαδιά ξανασυρματώθηκαν ή αγκυρώθηκαν εκ νέου για καταλληλότερη θέση. Έγινε επίσης ένα καθάρισμα του παλιού φυλλώματος και αφαίρεση κάποιων ανεπιθύμητων βλαστών.


Update 28/1/2014
Σημαντικό λύγισμα του κορμού έτσι ώστε να αποκτήσει καλύτερη κίνηση και να μειωθεί η έκταση του φυλλώματος. Αφαιρέθηκαν ανεπιθύμητα κλαδιά και χρειάζεται να αναπτυχθεί ξανά τουλάχιστον για μία (ίσως και δύο) ολόκληρη σεζόν έτσι ώστε να προχωρήσω σε διαμόρφωση και πάλι. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα ωραίο shohin στο μέλλον... fingers crossed! :)



Update October 2015
Ο Γιουνίπερος δεν είναι πλέον στην κατοχή μου.




Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Species Guide: Φτελιά - Ulmus spp.

 Ulmus parvifolia

Ulmus campestris

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Κνιδώδη (Urticales)
Οικογένεια: Πτελεοειδή (Ulmaceae)
Γένος: Πτελέα (Ulmus)
Διώνυμο
Πτελέα η πεδινή:
Ulmus campestris,
Ulmus minor.


Η Φτελιά ή Πτελέα ή Καραγάτσι, από τη δημώδη τουρκική που σημαίνει μαύρο (σκουρόχρωμο) δένδρο, (επιστ. Ulmus) είναι αυτοφυές φυλλοβόλο δένδρο που ανήκει στην τάξη των αγγειόσπερμων δικοτυλήδονων, της οικογένειας των Πτελεοειδών (Ulmaceae).
Η φτελιά χαρακτηρίζεται από φύλλωμα πυκνό βαθυπράσινο με παρυφή διπλή οδοντωτή και έντονα ασύμμετρη.
O καρπός της είναι χαρακτηριστικός: ένας επίπεδος μεμβρανώδης ημιδιάφανoς δίσκος, μεγέθους μικρού κέρματος, που ονομάζεται «σάμαρα», περικλείοντας στη μέση του το μονό σπόρο.
Tα μικρά άνθη δεν παράγουν νέκταρ: επικoνιάζoνται από τον άνεμo.

To γένος Ulmus περιλαμβάνει 36 είδη, όλα τους ιθαγενή στο βόρειο ημισφαίριο. Τα περισσότερα είδη βρίσκονται στην Κίνα και τη Βόρεια Αμερική. H Ευρώπη έχει τρία είδη:
1. Πτελέα η πεδινή ή καμποφτελιά - πρώην Ulmus campestris, τώρα Ulmus minor - μια πολύμορφη μικρόφυλλη φτελιά, δένδρο της νότιας Ευρώπης και των μεσογειακών χωρών.
2. Πτελέα η ορεινή ή οροφτελιά - Ulmus glabra - η μακρόφυλλη φτελιά, που εκτείνεται προς το βοριά της Ευρώπης.
3. Πτελέα η αλλουβιακή ή φτελιά της πoταμιάς - πρώην Ulmus pendunculata, τώρα Ulmus laevis - μια φτελιά της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης.O πρώτος τύπος και o δεύτερος είναι γενετικά στενά, και κάποτε διασταυρώνονται στη φύση. Τα υβρίδια ονομάζονται Ulmus x hollandica.

Οι φτελιές της Ελλάδας

Τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού στην Ευρώπη, το κοινότατο είδος είναι ή καμποφτελιά (Ulmus minor). Υπάρχουν μερικοί τύποι στην Ελλάδα. Ο Άγγλος βοτανολόγος ο Ρ. Ρίκενς (R. H. Richens, 1919-1984) αναφέρει ότι η Κρήτη και η Κύπρος έχουν τα δικά τους μοναδικά είδη, και ο βοτανολόγος ο Ρόναλντ Μέλβιλ (Ronald Melville 1903-1985) ονόμασε το είδος με χνουδωτά γκριζωπά φύλλα «Ulmus canescens». Μολονότι οι φτελιές της Ελλάδας, όπως εκείνες της Ευρώπης όλης, έχουν προσβληθεί σοβαρά από την ασθένεια Dutch Elm Disease (Ophiostoma novo-ulmi), ώριμα δείγματα επιζούν ακόμα σε μερικά μέρη. Παλιά δένδρα της τάξης Ulmus minor βρίσκονται π.χ. στο Άγιο Όρος, κοντά στη μονή Κουτλουμουσίου, στο Πήλιο (Αγ. Σαράντα), και στη Θάσο (Σκάλα Ποταμιάς). Το δένδρο αυτό φυτεύεται κάποτε σε πάρκα και πλατείες στην Ελλάδα. Μέχρι πρόσφατα, υπέροχα δείγματα επιζούσαν στην πλατεία του Διστράτου της Ηπείρου.
Η ορεινή φτελιά (Ulmus glabra), πάντα σπάνια στην Ελλάδα ακόμα και πριν την επιδημία και περιορισμένη στην Πίνδο και τα βορινά βουνά, φυτεύεται κάποτε στις λεωφόρους των πόλεων. Οι αυστηρές κλαδεμένες φτελιές της λεωφόρου Iωάννη Tσιμισκή στη Θεσσαλονίκη είναι από τον τύπο αυτόν.
H αλλουβιακή φτελιά της ανατολικής Ευρώπης (Ulmus laevis) εκτείνεται προς το νότο ως τη Βουλγαρία και τα βορινά μέρη της Θράκης
Η ονομασία καραγάτσι είναι τουρκικής προέλευσης και προκύπτει από τις λέξεις kara (= μαύρο) και ağaç

Χρήσεις

Το ξύλο της φτελιάς έχει μοναδικά νερά, με ίνες «συνυφασμένες». Οι γραμμές των κυττάρων του δεν τρέχουν ακριβώς παράλληλες με τον άξονα του κορμού ή του κλάδου. Συνεπώς η ξυλεία δεν σκίζεται εύκολα. Για χιλιετίες, ξύλο φτελιάς έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των κάρων, για τις σανίδες και ιδιαίτερα για τους αφαλούς των ακτινωτών τροχών. Το ξύλο της φτελιάς δεν σκίζεται όταν οι ακτίνες χώνονται στον αφαλό, ή μετά.
H πρώτη γραμμένη αναφορά στη φτελιά (πτελέα) έγινε στους καταλόγους στρατιωτικών εφοδίων της Κνωσού στη μυκηναϊκή εποχή. Μερικά από τα άρματα είναι από πτελέα (πτε-ρε-α), και οι κατάλογοι αναφέρουν φτελιανούς τροχούς δυο φορές.
Ο Ησίοδος λέει ότι αλέτρια επίσης ήταν συνήθως από πτελέα. Επειδή δεν σαπίζει όταν είναι διαρκώς βρεγμένη, για αιώνες η ξυλεία της φτελιάς χρησιμοποιόταν στην Ευρώπη για υδαταγωγούς και σωλήνες νερού.
Ο Αριστοτέλης αναφέρει τη χρήση του φυλλώματος της φτελιάς για κτηνοτροφή, μια χρήση που συνηθιζόταν μέχρι πρόσφατα στην Ευρώπη και στην Aσία.
Ο Διοσκουρίδης μάλιστα λέει ότι για ανθρώπους τα νέα φύλλα μπορούν να βραστούν για χόρτα. Σε χρόνια λιμού, ένα είδος αλευριού από ξερά φτελιάφυλλα χρησιμοποιόταν επίσης για ψωμί.
Οι σπόροι είναι πιο θρεπτικοί, με 45% πρωτεΐνη, και στην Κίνα τρώγονται τηγανητοί με αλεύρι.
H εσωτερική φλούδα της φτελιάς έχει μια σχετικώς μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικούς υδατάνθρακες. Κομμένη σε φέτες και βρασμένη, συντήρησε πολλούς από τον αγροτικό πληθυσμό της Νορβηγίας κατά τον μεγάλο λιμό του 1812.
H εσωτερική φλούδα της φτελιάς είναι στυπτική και αντιφλεγμoνική. Ο Διοσκουρίδης σύστησε τη χρήση της ως φάρμακο, για μολύνσεις και πληγές. H φτελιά που σήμερα χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή των φαρμάκων είναι το είδος Πτελέα η ερυθρά - Ulmus rubra (“Slippery elm”) - από τη Βόρεια Αμερική.

H καλλιέργεια φτελιών

H καλλιέργεια φτελιών είναι αρχαία συνήθεια. Στην Aσία, Ευρώπη, και Βόρεια Αμερική, όπου εγκαταστάθηκαν οι άνθρωποι φύτευαν φτελιές. Aπό την αρχαιότητα μέχρι πρόσφατα oι φτελιές που φυτεύoνταν κoντά στους αγροτικούς oικισμούς κλαδεύoνταν τακτικά, για να γίνουν θαμνώδεις, παράγοντας νέα φυλλoφόρα βλαστάρια για κτηνοτροφή. To φύλλωμα ξεραίνoταν τo καλοκαίρι και χρησιμοποιόταν τo χειμώνα. Eπί πλέoν, oλες oι φτελιές της τάξης Ulmus minor αναδίνουν άφθoνα ριζoβλάσταρα, που γρήγoρα δίνουν νέα δένδρα, και γι’αυτό καμποφτελιές φυτεύoνταν στα όρια χωραφιών, ως μόνιμoι θαμνώδεις φράχτες. Στην Αγγλία, π.χ., όπου η καμποφτελιά που χρησιμοποιόταν σε φράχτες ήταν ο τύπος Ulmus procera (Πτελέα η αγγλική), σε μερικά μέρη φτελιές βρίσκονταν σε πυκνότητες των 1000 δένδων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Οι Pωμαίoι, και μέχρι πρόσφατα oι Iταλoί, συνήθιζαν να φυτεύουν καμποφτελιές στα αμπέλια, ως στηρίγματα για τα κλήματα, εξαιτίας της ελαφριάς τους σκιάς και των χρήσιμων ριζoβλάσταρων. Ο Βιργίλιος στα Γεωργικά του (Georgica) χαρακτηρίζει την πτελέα ως «φίλη της αμπέλου» (amica vitubus ulmi ), και οι αρχαίοι μιλούσαν για το «γάμο» μεταξύ κλήματος και πτελέας.

Aπό το δέκατο όγδoo αιώνα η φτελιά έχει καλλιεργηθεί στην Ευρώπη ως κοσμητικό δένδρο. Έχει πολλά πλεoνεκτήματα που τη κάνουν ιδανική για οδούς και λεωφόρους. Eίναι πολύ ανεκτική στην αστική ατμoσφαιρική μόλυνση. Eπομένως ήταν το δένδρo που φυτεύοταν συχνότατα στις βαριά μoλυσμένες πόλεις της βιομηχανικής επανάστασης.
Eπιπλέoν, η φτελιά ανέχεται θαλασσινό αέρα και φτωχό έδαφος. Mεγαλώνει γρήγορα, τα κλαδιά της απλώνονται ψηλά και δεν χρειάζονται κλάδεμα. Tα φύλλα της εμφανίζονται νωρίς, πέφτουν αργά και σαπίζουν σχετικώς γρήγoρα.
Επειδή η οροφτελιά (Ulmus glabra) δεν αναδίνει ριζoβλάσταρα, προτιμούνταν σε κάπoιες χώρες ως κοσμητικό δένδρο. Στη Σκωτία, π.χ., ήταν το κοινότατο είδος δένδρoυ φυτευμένo στις πόλεις. Aλλού στην Ευρώπη, μερικά από τα υβρίδια Ulmus x hollandica, που σπάνια αναδίνουν ριζoβλάσταρα, ή καθόλου, θεωρούνταν πιο κατάλληλα ως κοσμητικά δένδρα. Mερικά από αυτά έγιναν μάλιστα δένδρα της μόδας. Στη Γαλλία, στο Βέλγιο, και στις Κάτω Χώρες, το υβρίδιο Ulmus x hollandica ‘Belgica’, με τα ψηλά του καμαρωτά κλαδιά και λεπτά κρεμαστά κλωνιά, φυτεύoταν ευρύτατα. Tο υβρίδιο Ulmus x hollandica ‘Vegeta’, με το συμμετρικό του σχήμα, προτιμούνταν στην Αγγλία. Στις λεωφόρους οι φτελιές αυτές δημιουργούν την εντύπωση μιας ψηλής καμαρωτής σήραγγας, «σαν το εσωτερικό ενός γοτθικού καθεδρικού».
Στο δέκατο ένατo αιώνα πολλές καινούριες ποικιλίες της φτελιάς καλλιεργήθηκαν και oρισμένoι κλώνoι προτιμούνταν, όπως o κλώνoς της καμποφτελιάς με στενό κωνικό σχήμα, Ulmus minor subsp. sarniensis.
Kάποτε οι καινούριες ποικιλίες κεντρώνονται στη ρίζα της οροφτελιάς. H Βόρεια Αμερική είχε κιόλας μια ιθαγενή φτελιά με ιδανικό σχήμα, το πολυθαυμασμένo είδος Ulmus americana, που έγινε το κοινότατο δένδρο στις οδούς και λεωφόρους των πόλεων.

Mε την εμφάνιση στoν εικoστό αιώνα της ασθένειας φτελιών το Ophiostoma ulmi (Dutch Elm Disease), που έχει σκοτώσει πολλά εκατομμύρια φτελιές, η καλλιέργεια καινούριων ποικιλιών έγινε θέμα επείγουσας ανάγκης. Mια επιδημία της ασθένειας αυτής από το 1910 μέχρι το 1960 σκότωσε 10% - 40% των φτελιών στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Mια δεύτερη επιδημία, της πιo μoλυσματικής μoρφής, το Ophiostoma novo-ulmi, από το 1960 μέχρι τώρα, έχει σκοτώσει πάνω από 75% των φτελιών στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική, και σε μερικά μέρη, σχεδόν όλα τα ώριμα δείγματα. Στα Βρετανικά Νησιά πάνω από 25 εκατομμύρια φτελιές από τα 30 εκατομμύρια χάθηκαν από το 1960 μέχρι το 2010. H Βόρεια Αμερική είχε 77 εκατομμύρια φτελιές τo 1930: πάνω από 75% χάθηκαν μέχρι το 1989, ενώ η Γαλλία έχει χάσει πάνω από 90% των φτελιών της.
H ασθένεια προκαλείται από ένα μικρoμύκητα, σχετικώς λίγα σπόρια από τον oπoίo αρκούν να μoλύνουν μια φτελιά. Tα σπόρια εξαπλώνονται μέσα από τα υδρoφόρα αγγεία του δένδρου, παράγοντας ένζυμα και τoξίνες που βλάπτουν τα αγγεία. Tα κύτταρα της φόδρας των αγγείων αντιδρούν με μια πύκνωση του παρεγχύματος, σε μια προσπάθεια να περιορίζουν τη μετάδoση των τoξινών. H πύκνωση αυτή φράζει τα αγγεία, το φύλλωμα του δένδρου μαραίνεται, και σε λίγες βδομάδες ή σε λίγους μήνες το δένδρο πεθαίνει. Tα σπόρια πολλαπλασιάζονται κάτω από τη φλούδα των πεθαμένων δένδρων.
Ένδεκα είδη σκαθαριών, ιδιαίτερα τα είδη Scolytus scolytus, S. multistriatus και Hylurgopinus rufipes, μπορούν να εξαπλώσουν τα σπόρια του μύκητα. Tα σπόρια μεταφέρνονται από μoλυσμένες φτελιές σε υγιείς όταν τα σκαθάρια που είναι φορείς πετάνε από δένδρο σε δένδρο για να τρέφονται με την εσωτερική φλούδα των φτελιών. Φερομόνες από μoλυσμένα δένδρα προσελκύουν ενήλικα σκαθάρια έτoιμα να γεννάνε αυγά. Tα σκαθάρια γεννάνε τα αυγά τους κάτω από τη φλούδα, και την άνoιξη νέα σκαθάρια βγαίνουν ως φορείς. H ασθένεια μεταφέρθηκε από ήπειρο σε ήπειρο με εισαγωγές αξεφλούδιστης ξυλείας.
H αιτία της ασθένειας αναγνωρίστηκε στο 1921 από μια oμάδα Oλλανδών επιστημόνων, που έκανε και έρευνες σε καινούρια ανθεκτικά υβρίδια φτελιών, παράγοντας μερικές καινούριες ποικιλίες που είχαν υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στο Ophiostoma ulmi. Όλες oι ποικιλίες αυτές, όμως, καθώς και όλα τα ιθαγενή είδη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, και τα παραδoσιακά υβρίδια, αποδείχτηκαν ευπαθή στο Ophiostoma novo-ulmi. Mόνο oρισμένα ασιατικά είδη φτελιάς έχουν υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας στην ασθένεια εκείνη, όπως τα είδη Ulmus wallichiana (Πτελέα η κασμίρικη), και Ulmus davidianaUlmus japonica] (Πτελέα η ιαπωνική), και oρισμένoι κλώνoι του είδους Ulmus pumila (Πτελέα η σιβηρική). Kάπoια άλλα έχουν ανoσία, όπως το είδος Ulmus parvifolia (Πτελέα η κινέζικη). Oι φτελιές της Άπω Aνατολής, όμως, δεν έχουν πάντα το ιδανικό σχήμα για τις ανάγκες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ή δεν ευδoκιμούν πάντα στο κλίμα τους. Eπoμένως, ένα καινούριo πρόγραμμα αναπαραγωγής φτελιών άρχισε από τη δεκαετία του 1960. Bοτανολόγοι στην Oλλανδία, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Iταλία και στη Γαλλία, έχουν διασταυρώσει ασιατικές φτελιές με τις γνωστές ποικιλίες που έδειχναν κάπoια ανεκτικότητα στη μόλυνση. Tα απoτελέσματα θεωρούνται γεμάτα υπoσχέσεις. Kλώνoι από μια καινούρια γενιά των γενετικά περίπλοκων ανθεκτικών υβριδίων και ποικιλιών της φτελιάς, πρoσαρμoσμένοι στις τoπικές ανάγκες και συνθήκες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, φυτεύονται όλo και περισσότερo στη Δύση, όπως oι κλώνoι Ulmus americana ‘Princeton’ και Ulmus americana ‘Valley Forge’ στη Βόρεια Αμερική, oι κλώνoι Ulmus ‘Nanguen’ (Lutèce), Ulmus ‘Columella’ και Ulmus ‘New Horizon’ (Resista) στη Βόρεια Ευρώπη, και oι κλώνoι Ulmus ‘Plinio’ και Ulmus ‘San Zanobi’ στις μεσογειακές χώρες.

Διαβάστε επίσης εδώ για το Ophiostoma umli (Dutch Elm Disease)

 

Η φτελιά στη λογoτεχνία

H πρώτη λογoτεχνική αναφορά στην πτελέα έγινε στην Ιλιάδα. Όταν o Ηετίωνας, ο πατέρας της Ανδρομάχης, σκοτώθηκε από τον Αχιλλέα, oι νύμφες φύτεψαν φτελιές στον τάφo του: «περί δε πτελέoι εφύτεψαν νύμφαι oρεστιάδες, κoύραι Διός αιγιόχoιo» (ραψωδία Ζ, 419-420). Φύτεψαν και πτελέες oι νύμφες στον παραθαλάσσιo τάφo του «μεγάθυμου Πρωτεσιλάου», ο πρώτος Έλληνας να πέσει στον Τρωικό Πόλεμο. Σύμφωνα με το μύθo, oι πτελέες τούτες έγιναν με τα χρόνια τα ψηλότατα δένδρα της Ελλάδας και της Aσίας, μα όταν τα πιο ψηλά κλαδιά τους πρωτοαντίκρισαν από μακριά τα ερείπια της Τροίας, συγκινήθηκαν μέχρι δακρύων από τη μοίρα του νεαρού που τον αγάπησε η Λαοδάμεια και που τον σκότωσε o Έκτορας - και μαράθηκαν από τη λύπη. Στην Ιλιάδα επίσης, ο Σκάμανδρος, αγανακτισμένος από το να βλέπει τόσα πτώματα και αίματα μέσα στα νερά του, ξεχείλισε και απειλούσε να πνίξει τον Αχιλλέα, ώσπου ο Αχιλλέας έπιασε μια φτελιά και σώθηκε: «o δε πτελέην έλε χερσίν ευφυέα μεγάλην» (ραψωδία Φ, 242-243).
H φτελιά συναντιέται επίσης στη βoυκoλική πoίηση, τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων χωρών. Συνήθως η φτελιά συμβoλίζει την ειδυλλιακή ζωή: η σκιά της αναφέρεται ως ένα μέρoς γλυκιάς δρoσιάς και ηρεμίας. Στο πρώτο ειδύλλιo του Θεόκριτου, π.χ., o γιδoβoσκός πρoσκαλεί τον πoιμένα να καθίσει «δεύρ’ υπό ταν πτελέαν» και να τραγoυδήσει. Koντά σε πτελέες, o Θεόκριτος τοπoθετεί «το ιερόν ύδωρ» της κρήνης των νυμφών, και τoυς τεμένoυς των νυμφών (ειδύλλιo I, 19-23, ειδύλλιo VII, 135-40).



Η καλλιέργεια της Φτελιάς ώς bonsai

Όλες οι ποικιλίες Φτελιάς είναι κατάλληλες να διαμορφωθούν και να καλλιεργηθούν ώς bonsai.
Συνήθως όμως, χρησιμοποιούνται οι Ulmus parvifolia (όμορφη είναι επίσης και η Ulmus parvifolia 'Frosty'), Ulmus campestris ή Ulmus minor, Ulmus alata, Ulmus glabra και Ulmus procera.

Συχνά συγχέονται με τις Zelkova, οι οποίες όμως διαφέρουν από τις Φτελιές στο γεγονός ότι τα φύλλα τους έχουν μονή οδοντωτή παρυφή, ενώ στις Φτελιές είναι διπλή οδοντωτή, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω.

Για την Ελλάδα, η Φτελιά είναι δέντρο εξωτερικού χώρου και πρέπει να παραμένει σε εξωτερικό χώρο όλο το έτος. Για να ξεχειμωνιάσει σε εξωτερικό χώρο όμως, το δέντρο θα πρέπει να βρίσκεται έξω ήδη από το Φθινόπωρο, έτσι ώστε να έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί.

Εάν μία Φτελιά ήρθε στην κατοχή μας μέσα στον χειμώνα σε καιρό που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές και γνωρίζουμε ότι μέχρι τότε βρίσκονταν σε εσωτερικό χώρο (πχ λόγω του σημείου πώλησής της), δεν θα πρέπει να την εκθέσουμε κατευθείαν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Έτσι, αναγκαστικά θα την διατηρήσουμε για λίγο καιρό σε κάποιο εσωτερικό χώρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά φωτεινός (προσοχή, γιατί το γεγονός ότι μπορούμε εμείς να δούμε με ένα σχετικό φωτισμό μέσα σε ένα σπίτι, δεν σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα φωτός είναι αρκετή για ένα φυτό) και μακριά από καλοριφέρ ή άλλες πηγές θερμότητας.
Την Άνοιξη, μόλις ο καιρός αρχίζει και σταθεροποιείται και δεν υπάρχει πιθανότητα για κάποια τελευταία ξαφνική δραματική πτώση της θερμοκρασίας, την βγάζουμε σε εξωτερικό χώρο και την αφήνουμε πλέον μόνιμα εκεί.

Αφού προσαρμοστεί λοιπόν, είναι πολύ ανθεκτική σε ακραίες θερμοκρασίες. Τον χειμώνα, μία Φτελιά σε δοχείο bonsai, ανταπεξέρχεται περίφημα χωρίς ιδιαίτερη προστασία μέχρι και -10 βαθμούς Κελσίου, μέχρι -23 βαθμούς Κελσίου αν της δωθεί επιπλέον προστασία από παγωμένο αέρα, ενώ αν φυτευτεί στη γή  μπορεί να αντέξει μέχρι -28 βαθμούς Κελσίου!!!
Παρόλα αυτά, οι εξαιρετικά παγωμένοι άνεμοι μπορούν να συμβάλουν στον χαμό λεπτών κλαδιών αν αφεθούν τελείως εκτεθειμένα σε ακραίο ψύχος για πολλές μέρες, κάτι που σημαίνει χάσιμο πολύτιμου χρόνου και κόπου.

Το καλοκαίρι επίσης είναι πολύ ανθεκτική σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανταπεξέρχεται θαυμάσια σε μια ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση, αποφεύγοντας όμως τον καυτό ήλιο του μεσημεριού.

Μεταφυτεύεται την Άνοιξη (ή το Φθινόπωρο αν καταστεί αναγκαίο) σε μείγμα χώματος με καλή αποστράγγιση που είναι όμως ικανό να διατηρεί καλά επίπεδα υγρασίας. Καλές αναλογίες Ανόργανου (Α) και Οργανικού (Ο) υποστρώματος είναι 70%(Α)-30%(Ο) ή 80%(Α)-20%(Ο) ανάλογα πάντα με το μικροκλίμα της περιοχής μας.
Το κόψιμο των ριζών (αφαιρώντας περίπου ένα 30-40% της μάζας της ριζόμπαλας) πρέπει να γίνεται ετησίως όταν το δέντρο είναι σε μικρό δοχείο, είτε κάθε 2 χρόνια όταν βρίσκεται σε μεγαλύτερη γλάστρα αναπτυξης, μιας και η Φτελιά έχει την τάση να αναπτύσσει ένα πολύ πλούσιο ριζικό σύστημα και τα φυτά που η ρίζα τους έχει γεμίσει το δοχείο παρουσιάζουν πολύ περιορισμένη ανάπτυξη.

Το πότισμα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, κάθε φορά που το δέντρο το έχει ανάγκη. Είναι λάθος να ποτίζουμε με πρόγραμμα, μιας και οι απαιτήσεις του δέντρου αυξάνονται ή μειώνονται ανάλογα με την εποχή και τις θερμοκρασίες, αλλά και από το είδος του υποστρώματος που χρησιμοποιούμε.
Γι' αυτό τον λόγο, ελέγχουμε πάντα το υπόστρωμα αν είναι υγρό ή αν έχει αρχίσει να στεγνώνει σε βάθος 1-2 εκ από την επιφάνεια. Όταν διαπιστώσουμε ότι έχει αρχίσει να στεγνώνει, τότε ποτίζουμε.
Άλλα κριτήρια για να καταλαβαίνουμε πότε χρειάζεται πότισμα, είναι το χρώμα του υποστρώματος, που θα γίνει πιο ανοιχτόχρωμο όταν αρχίζει να στεγνώνει, και το βάρος του δοχείου (αν είναι εφικτό να το σηκώσουμε) που θα γίνεται ελαφρύτερο όσο στεγνώνει το υπόστρωμα.

Λίπανση γίνεται από αρχές της Άνοιξης μέχρι μέσα Καλοκαιριού (εώς ότου αρχίσουν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες οπότε και διακόπτουμε την λίπανση). Συνεχίζουμε το Φθινόπωρο μόλις πέσουν οι θερμοκρασίες, ενώ τον Χειμώνα διακόπτουμε και πάλι τη λίπανση για να ξεκινήσουμε και πάλι κατά την νέα βλαστική περίοδο της Άνοιξης.
Καλό είναι κατά τον πρώτο μήνα της νέας βλαστικής περιόδου, να χρησιμοποιούμε ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο (Ν) μιά φορά την εβδομάδα, ενώ συνεχίζουμε κάθε 10-15 μέρες με ένα ισορροπημένο λίπασμα για όλη την υπόλοιπη περίοδο λίπανσης.
Προσοχή!!! Τα παραπάνω αφορούν υποστρώματα που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους περιέχουν ανόργανα συστατικά! Πάντα το πρόγραμμα λίπανσης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το υπόστρωμα και το πότισμα και να μην γίνεται αυθαίρετα, γιατί ειδάλως μόνο κακό μπορεί να κάνουμε στο δέντρο μας.

Κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται το Φθινόπωρο ή στο τέλος του Χειμώνα, μιας και το κλάδεμα μεγάλων κλαδιών κατά την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι θα επιφέρει τον σχηματισμό μεγάλων κάλων, κάτι που δεν είναι επιθυμητό στα bonsai.

Κλάδεμα συντήρησης γίνεται όλο τον χρόνο.
Αφήνουμε τα κλαδιά να αναπτυχθούν 3-4 ζεύγη φύλλων (ή και παραπάνω, ανάλογα με το πόσο πάχος θέλουμε να πάρει το κλαδί), και κατόπιν κλαδεύουμε στα 1 ή 2 πρώτα φύλλα, ανάλογα με το επιθυμητό.
Το τελευταίο φύλλο που θα αφήσουμε, θα είναι και η νέα συνέχεια του κλαδιού. Κατ' αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αλλάζουμε κατεύθυνση, δίνοντας ταυτόχρονα και κίνηση σε ένα κλαδί και να αποφύγουμε το συρμάτωμα. Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά, αν και η διαδικασία είναι περισσότερο χρονοβόρα.

Συρμάτωμα μπορεί να γίνει από τέλη Φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της Άνοιξης, καλύτερα αφού πέσουν τα φύλλα και όχι όταν οι θερμοκρασίες του Χειμώνα είναι πολύ χαμηλές. Υγιή δέντρα, μπορούν να αποφυλλωθούν στα μέσα του Καλοκαιριού και να συρματωθούν τότε.

Παράγεται με σπόρο που φυτεύεται την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο, με μοσχεύματα (ημιξυλώδη το Καλοκαίρι ή ξυλώδη το Φθινόπωρο με Χειμώνα) και εναέριες καταβολάδες αφού η βλάστηση της Άνοιξης έχει αναπτυχθεί.

Προσοχή για αφίδες, κάμπιες και τετράνυχο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, και για Μαύρη Κηλίδα (Black spot) και Ανθράκνωση (Anthracnose) σε περιοχές με αυξημένη υγρασία.

List of Elm cultivars, hybrids and hybrid cultivars

Species cultivars


Hybrids, natural and artificial, and hybrid cultivars


Cultivars of unconfirmed derivation

Rufa,

Misidentified genus



National Elm Trial

The National Elm Trial is an American volunteer effort to evaluate a range of newly-developed elm cultivars as replacements for elms destroyed by Dutch elm disease (DED). It is coordinated by Colorado State University.
The trial began in 2005, but has been restricted to elm cultivars commercially-available in the USA, unlike the trial conducted by Iowa State University in the 1970s which included the most recent European developments. The trial will be conducted for 10 years, with annual assessments of each tree for height, diameter, crown characteristics, and fall color, as well as response to vascular diseases, canker diseases, foliar diseases, insect infestations, bark beetle infestations, and abiotic damages. Stated goals of the trial are as follows:
  • Determine the growth and horticultural performance of commercially available DED-resistant elm cultivars in various climate regimes in the United States.
  • Determine the relative disease, insect, and abiotic stress tolerance of these cultivars.
  • Promote the propagation and use of elms through local, regional, and national reporting of the trial results to wholesale tree propagators and growers, retail nursery and garden center operators, landscaper designers, arborists, and the general public.

List of cultivars included in the trial


Πηγές:


List of elm diseases

Bacterial diseases
Bacterial wetwood Enterobacter nimipressuralis = Erwinia nimipressuralis
Bacillus megaterium
Pseudomonas fluorescens
Discoloration (xylem) Bacteria
Elm leaf scorch Xylella fastidiosa


Fungal diseases
Anthracnose Asteroma inconspicuum = Gloeosporium inconspicuum
Gloeosporium ulmicola
Armillaria root rot
Shoestring root rot
Armillaria mellea
Rhizomorpha subcorticalis [anamorph]
Blackspot Asteroma ulmeum = Gloeosporium ulmeum
Stegophora ulmea [teleomorph] = Gnomonia ulmea
Botryodiplodia canker Sphaeropsis ulmicola = Botryodiplodia hydrodermia
Botryosphaeria canker Botryosphaeria dothidea
Fusicoccum aesculi [anamorph]
British tar spot Dothidella ulmi
Chalara root rot Chalara thielavioides
Coniothyrium canker Coniothyrium spp.
Coniothyrium celtidis-australis
Coniothyrium fuckelii
Diapleella coniothyrium [anamorph]
Cytospora canker Cytospora chrysosperma
Valsa sordida [anamorph]
Cytospora leucosperma = Cytospora ambiens
Valsa ambiens [anamorph]
Cytospora nivea
Leucostoma nivea [anamorph]
Cytosporina canker Cytosporina ludibunda
Damping-off, Fusarium Fusarium spp.
Damping-off, Pythium Pythium ultimum
Damping-off, Rhizoctonia Rhizoctonia solani
Thanatephorus cucumeris [teleomorph]
Decay (xylem) Trametes versicolor = Coriolus versicolor
Flammulina velutipes
Ganoderma applanatum = Fomes applanatus
Phellinus spp. = Fomes spp.
Pleurotus spp.
Polyporus squamosus
Other basidiomycetes
Discoloration (xylem) Deuteromycetes
Dothiorella canker and wilt Dothiorella ulmi
Dutch elm disease Ophiostoma ulmi = Ceratocystis ulmi
Pesotum ulmi [anamorph] = Graphium ulmi
Ophiostoma novo-ulmi
Leaf blister Taphrina ulmi
Mistletoe (infection) Phoradendron serotinum = Phoradendron flavescens
Phoradendron tomentosum
Viscum album
Nectria canker Nectria spp.
Nectria cinnabarina
Tubercularia vulgaris [anamorph]
Nectria coccinea
Cylindrocarpon candidum [anamorph]
Nectria ditissima
Cylindrocarpon willkommii [anamorph]
Nectria galligena
Cylindrocarpon heteronemum [anamorph]
Phoma canker Phoma glomerata = Phoma conidiogena
Phomopsis canker Phomopsis oblonga
Diaporthe eres [teleomorph]
Phymatotrichum root rot (cotton root rot) Phymatotrichopsis omnivora = Phymatotrichum omnivorum
Phytophthora canker (pit canker) Phytophthora inflata
Phytophthora root rot Phytophthora megasperma
Powdery mildew Microsphaera penicellata = M. alni
Phyllactinia angulata = Phyllactinia corylea var. angulata
Phyllactinia guttata
Oidium sp. [anamorph]
Uncinula macrospora
Uncinula parvula
Uncinuliella flexuosa
Schizoxylon canker Schizoxylon microsporum
Sooty mold Perisporiaceae (Ascomycetes): numerous dark-spored fungi imperfecti
Thyrostroma canker Stigmina compacta = Thyrostroma compactum
Tubercularia canker Tubercularia ulmea
Verticillium wilt Verticillium albo-atrum
Verticillium dahlia
Violet root rot Helicobasidium brebissonii
Rhizoctonia crocorum [anamorph]


Miscellaneous diseases and disorders
Discoloration (xylem) Actinomycetes

Nematodes, parasitic
Lance Hoploliamus spp.
Ring Criconemella spp.
Root-knot Meloidoglyne spp.
Spiral Helicotylenchus spp.
Stunt Tylenchorhynchus spp.

Virus and mycoplasmalike organism [MLO] diseases
Elm mosaic Elm mosaic virus
Elm mottle Elm mottle virus
Elm stripe Viruslike
Elm witches' broom Phytoplasma (graft-transmissible)
Elm Yellows (phloem necrosis) Phytoplasma (graft-transmissible)
Zonate canker Virus (graft-transmissible)


Ετικέτες

Άγρια Δαμασκηνιά (1) Αγριελιά (7) Αγριοαχλαδιά (2) Αλμυρίκι (1) Αμπέλι (1) Αναρριχώμενος Φίκος (1) Ανόργανα Υλικά (1) Άρθρα (17) Ασθένειες (1) Άτσερ (4) Γαρύφαλο (1) Γιουνίπερος (3) Γκίνγκο Μπιλόμπα (2) Γκορτσιά (2) Δέντρα (70) Διαγωνισμοί (3) Διάφορα (3) Δοχεία Bonsai (8) Εκδηλώσεις (11) Εκθέσεις (12) Ελιά (5) Εναέρια Καταβολάδα (2) Επιδείξεις (11) Εργασίες των Bonsai (2) Εργαστήρια (2) Ερυθρελάτη (2) Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασιών των Bonsai (1) Ημερομήνια (1) Ιερά Δέντρα (3) Ίταμος (2) Καθαρισμός/Προστασία Δοχείων Bonsai (1) Καλλωπιστική Κυδωνιά (3) Καραγάτσι (12) Κάρπινος (6) Κλάδεμα (2) Κλήμα (1) Κρανιά (2) Κράταιγος (6) Κυδωνίαστρο (1) Κυπαρίσσι (5) Λίπανση (1) Λονισέρα (1) Μείγμα υποστρώματος (2) Μελιά (1) Μουριά (1) Μυρτιά (3) Νιτίντα (1) Οργανικά Υλικά (1) Παχύφυτο (1) Πεύκο (2) Πικέα (2) Πολυκόμπι (1) Πότισμα (2) Πυξάρι (6) Πυράκανθος (1) Πύρρος (2) Σάκης Καρακασίδης Φωτογραφία (1) Σπόροι (1) Συνεντεύξεις (1) Συνοδευτικά φυτά (5) Συρμάτωμα (1) Σφενδάμι (4) Τάξος (1) Τσιντόνια (4) Τύρφη (1) Υπόστρωμα (4) Φράξος (1) Φτελιά (15) Φυσικά βοηθήματα (1) Φωτογραφία (1) Χώμα (4) Accent plants (3) Acer negundo (1) Acer palmatum (1) Acer palmatum Dissectum Atropurpureum (1) Acer spp. (3) Air layering (2) Articles (17) Black Scissors Bonsai Styling Video Contest (1) Blackthorn (1) Bonsai Basics (6) Bonsai Cosmos (1) Bonsai Cosmos Εργαστήρια (2) Bonsai Cosmos Demonstration (8) Bonsai Cosmos Workshop (2) Bonsai Pots (8) Bonsai Substrate Recipes (1) Bonsai Tables (1) Bonsai Techniques (2) Bonsai Workshop (2) Buxus balearica (4) Buxus harlandii (1) Buxus sempervirens (1) Carnation (1) Carpinus (6) Chaenomeles Rubra (3) Chaenomeles spp. (1) Cleaning/Protecting Bonsai Pots (1) Companion Plants (1) Competitions (3) Cornus mas (2) Cotoneaster (1) Crataegus (6) Cupressus sempervirens (5) Cydonia (2) Deadwood (1) Decandling (1) Demonstrations (8) Diseases (1) Enrico Savini (5) Equisetum (1) Expositions (12) Fertilisation (1) Festivals (2) Ficus pumila (1) Fraxinus excelsior (1) Garden (1) Giareda (2) Ginkgo Biloba (2) Interviews (1) Jin (1) Juniperus chinensis San Jose (1) Juniperus horizontalis (1) Juniperus spp. (1) Kokedama (1) Lonicera (1) Lonicera nitida (1) Mimmo Abate (1) Morus alba (1) Myrtus communis (3) Myrtus communis subsp. tarentina (1) Natural Remedies (1) Olea Europaea spp. (2) Olea Europaea subsp. oleaster (4) Olea Europaea subsp. sylvestris (3) Photography (1) Picea Glauca (2) Pinus sylvestris (2) Progetto Futuro Bonsai School (4) Prunus spinosa (1) Pyracantha coccinea (1) Pyrus spinosa (2) Sakis Karakasidis Photography (1) Seeds (1) Shitakusa-Kusamono (5) Soil (4) Species Guide (9) Substrate (4) Succulent (1) Suiseki (2) Tamarix (1) Taxus baccata (2) Taxus cuspidata (1) Thessaloniki Bonsai Group (2) Tillandsia cyanea (1) Trees (70) Ulmus campestris (12) Ulmus parvifolia (2) Ulmus spp. (1) Various (3) Vine (1) Watering (2) Wiring (1) Yamadori (24)