Translate

Search Bonsai Cosmos

Instagram Feed

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τσιντόνια - Chaenomeles spp.

Μιά φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μικρούυυυλα Τσιντόνια που περίμενε υπομονετικά σε ένα φυτώριο. Την πήραμε να ζήσει κοντά μας και την φυτέψαμε στον κήπο, σε ένα μικρό παρτέρι... κι αυτή μεγάλωνε... μεγάλωνε... κι έδινε και καρπούς....
Κι έτσι περάσαν κάπου 10 χρόνια φυτεμένη στο παρτέρι... ώσπου ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας στον Κόσμο των Bonsai....

Δυστυχώς παλιές φωτογραφίες δεν υπάρχουν καθόλου, εκτός από τις παρακάτω...

Το παρτέρι που ήταν φυτεμένη, στις 10/4/2010

...όπου εδώ φαίνεται ελάχιστα...

Στις 12/10/2013
Μόλις έχει βγεί από το παρτέρι... πίσω της φαίνονται λίγοι από τους καρπούς που είχε επάνω της...

Σήμερα, στο δοχείο της....

Καλό μας ταξίδι.... ^_^


Update 25/4/2014

Μεγαλώνουμε, ανθίζουμε, και βγάζουμε και καρπούς... αμ πώς! χεχεχε....


Update 25/11/2015
Πρώτη διαμόρφωση...




Update 14/2/2016
Αυτή η εποχή με τρελαίνει... :)





Update 27/1/2017
Επιτέλους μεταφυτεύτηκε!
14 χρόνια ανάπτυξης και όμως φαίνεται σαν να ήταν χτές......


Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ασθένειες - Diseases


Για την ανάπτυξη των δέντρων, την ανατομία τους και την λειτουργία των ορμονών τους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ .



A. Εξωτερικός Φλοιός
Β. Εσωτερικός Φλοιός
C. Κάμβιο
D. Σομφόξυλο (sapwood)
E. Ξύλο





Λειτουργία των διαφόρων στοιχείων στον οργανισμό του φυτού

Βόριο - Boron (B) Διεγείρει την διαίρεση των κυττάρων, την δημιουργία ανθών και την επικονίαση-γονιμοποίηση.
Ασβέστιο - Calcium (Ca) Αυξάνει τα επίπεδα του pH του χώματος, προάγει την δημιουργία ριζιδίων και πρώιμης ανάπτυξης.
Χλώριο - Chlorine (Cl) Απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση, διεγείρει την ανάπτυξη της ρίζας και διευκολύνει την κυκλοφορία του ύδατος στον οργανισμό του φυτού.
Κοβάλτιο - Cobalt (Co) Ενισχύει την ανάπτυξη, την κυκλοφορία ύδατος και τη φωτοσύνθεση.
Χαλκός - Copper (Cu) Διεγείρει την ανάπτυξη των βλαστών και τον σχηματισμό χρωστικών ουσιών.
Σίδηρος - Iron (Fe) Διεγείρει τον σχηματισμό χλωροφύλλης και συνεισφέρει στην οξείδωση των σακχάρων προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, είναι απαραίτητο για την σταθεροποίηση του Αζώτου και την ρύθμιση της αναπνοής των φυτικών κυττάρων.
Μαγνήσιο - Magnesium (Mg) Συνεισφέρει στον σχηματισμό χλωροφύλλης και τον μεταβολισμό ενέργειας, αυξάνει την παραγωγή ελαίων του φυτού, και ρυθμίζει την πρόσληψη άλλων στοιχείων. Επίσης, προάγει υγιή φυτά με εξαιρετική άμυνα έναντι ασθενειών. Γενικά είναι διαθέσιμο σε όξινα υποστρώματα.
Μαγγάνιο - Manganese (Mn) Απαραίτητο για τη δημιουργία χλωροφύλλης.
Μολυβδαίνιο - Molybdenum (Mo) Απαραίτητο για τη σταθεροποίηση και χρήση του Αζώτου από τα φυτά. Διεγείρει την ανάπτυξη και ζωηρή βλάστηση των φυτών, όπως και το Άζωτο
Άζωτο - Nitrogen (N) Απαραίτητο για τη χλωροφύλλη και τον σχηματισμό γενετικού υλικού των φυτών (DNA & RNA). Δημιουργεί υγιή ανάπτυξη του φυλλώματος.
Φώσφορος - Phosphorous (P) Απαραίτητο για τον σχηματισμό γενετικού υλικού των φυτών (DNA & RNA). Διεγείρει την παραγωγή καρπών, ανθών και ριζώματος, καθώς και πρώιμη εποχιακή ανάπτυξη. Επίσης, αυξάνει την άμυνα των φυτών έναντι ασθενειών.
Κάλιο - Potassium (K) Συσχετίζεται με τη κυκλοφορία του ύδατος, των θρεπτικών ουσιών και των υδατανθρακών στους φυτικούς ιστούς. Διεγείρει την πρώιμη ανάπτυξη. Βοηθάει στον σχηματισμό πρωτεϊνών, στη φωτοσύνθεση, στην ποιότητα των καρπών και στην μείωση των ασθενειών. .
Πυρίτιο - Silicon (Si) Αυξάνει τον αριθμό των σπόρων και δυναμώνει το κυτταρικό τοίχωμα
Νάτριο - Sodium (Na) Αυξάνει την αντοχή στην ξηρασία και την περιεκτικότητα των σακχάρων.
Θείο - Sulfur (S) Συνεισφέρει στον σχηματισμό διαφόρων ενώσεων ελαίων τα οποία προσδίδουν χαρακτηριστική οσμή σε ορισμένα φυτά, όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σινάπι, κλπ
Ψευδάργυρος - Zinc (Z) Διεγείρει την ανάπτυξη των βλαστών και τον σχηματισμό μπουμπουκιών.





Τροφοπενίες

Οι ελλείψεις διαφόρων στοιχείων από τα φυτά και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους αναλύονται παρακάτω:

Ασβέστιο - Calcium (Ca): Παραμορφωμένα νέα φύλλα ή η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη. Τα παλιά φύλλα παραμένουν πράσινα.

Άζωτο - Nitrogen (Ν): Τα φύλλα που βρίσκονται κοντά στην κορυφή έχουν ανοιχτό πράσινο χρώμα. Τα κατώτερα φύλλα είναι κίτρινα και τα φύλλα που βρίσκονται στη βάση του φυτού είναι κίτρινα και ζαρωμένα.

Διοξείδιο του Άνθρακα - Carbon Dioxide (CO2): Τα φύλλα εμφανίζουν λευκό απόθεμα στο κέντρο τους, η ανάπτυξη είναι περιορισμένη και τα φυτά πεθαίνουν.

Φώσφορος - Phosphate (P): Τα φύλλα εμφανίζονται πιο σκουρόχρωμα από το φυσιολογικό και υπάρχει απώλεια των φύλλων. 

Κάλιο - Potassium (K): Κιτρίνισμα στις άκριες και πλευρές κυρίως των νέων φύλλων. Επίσης αναπτύσσονται νεκρωτικές περιοχές ή κίτρινες κηλίδες στα φύλλα.

Μαγνήσιο - Magnesium (Mg): Τα κατώτερα φύλλα του φυτού γίνονται κίτρινα από μέσα προς τα έξω, ενώ οι νευρώσεις εμφανίζονται πράσινες.

Βόριο - Boron (B): Η έλλειψη αυτού του στοιχείου από τα φυτά, οδηγεί σε περιορισμένη ανάπτυξη των νέων φυτών. Πρώτα επηρεάζονται τα νέα φύλλα, τα οποία θα είναι παραμορφωμένα, παχιά, εύθραυστα και μικρά.
Επειδή το Βόριο δεν μεταφέρεται εύκολα από τα παλιά στα νέα φύλλα, τα παλιά φύλλα συνήθως παραμένουν πράσινα και φαίνονται υγιή. Συνήθως εμφανίζονται σκούρες καφέ ακανόνιστες κηλίδες που ακολουθούνται από ανοιχτή κίτρινη χλώρωση στα φύλλα. Οι κλαδίσκοι είναι κοντοί και οι άκρες τους μπορεί να πεθάνουν.

Χαλκός - Copper (Cu): Τα νέα φύλλα εμφανίζονται σκούρα πράσινα και παραμορφωμένα με τέτοιο τρόπο σαν να τυλίγονται και να σχηματίζουν σωλήνα, και οι μίσχοι των φύλλων λυγίζουν προς τα κάτω. Η ανθοφορία είναι περιορισμένη ή απουσιάζει τελείως.
Ο Χαλκός δεν μεταφέρεται εύκολα από τα παλιά στα νέα φύλλα, οπότε τα παλιά φύλλα παραμένουν πιο σκουρόχρωμα και σχετικά υγιή και τα συμπτώματα της έλλειψης εμφανίζονται στα νεότερα φύλλα.

Σίδηρος - Iron (Fe): Η χλώρωση των νέων φύλλων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της σιδηροπενίας των φυτών. Ο ιστός ανάμεσα στις νευρώσεις των φύλλων σταδιακά γίνεται κίτρινος (ή και σχεδόν άσπρος), ενώ οι νευρώσεις φαίνονται να παραμένουν πράσινες. Οι άκρες και το περίγραμμα των φύλλων μπορεί να γίνουν καφέ, ξερές και εύθραυστες. 

Μαγγάνιο - Manganese (Mn): Τα συμπτώματα της έλλειψης Μαγγανίου περιλαμβάνουν πολύ ανοιχτά πράσινα νέα φύλλα και ανοιχτές κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες αναπτύσσονται στις περιοχές ανάμεσα στις νευρώσεις των φύλλων, ενώ οι νευρώσεις παραμένουν πράσινες.
Άσπρες προς γκρίζες κηλίδες εμφανίζονται και γίνονται πιο σοβαρές σε ώριμα φύλλα περίπου από τη μέση του φύλλου μέχρι τον μίσχο.
Αν η έλλειψη επιμείνει, τα συμπτώματα εξαπλώνονται στα παλιά φύλλα και μετά στα νεότερα.

Μολυβδαίνιο - Molybdenum (Mo): Εφόσον η έλλειψη Μολυβδαίνιου είναι πολύ σπάνια, συμπτώματα σπάνια παρατηρούνται. 

Ψευδάργυρος - Zinc (Zn): Ζαρωμένο περίγραμμα των φύλλων, καφέ κηλίδες στους μίσχους, μικρά και μερικές φορές στενά και μακριά φύλλα.


Παράσιτα και Ασθένειες

Καλό είναι κάθε τόσο να ελέγχουμε τα bonsai μας για διάφορα παράσιτα και ασθένειες, τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

Κυριότερα Παράσιτα
  • Αφίδες ή Ψείρες ή Μελίγκρα (Aphids)
  • Κοκκοειδή ή Ψώρα (Scale insects)
  • Τετράνυχος (Tetranychus urticae - Two spotted red mite και Panonychus ulmi - Fruit Tree red spider mite - Προσοχή, γιατί στα ακάρεα, υπάρχουν και ωφέλιμα είδη όπως το Hypoaspis miles που δρά ώς αρπακτικό για τις νεαρές προνύμφες του Θρίπα και της Σκιαρίδας, το Hypoaspis aculeifer που δρά ώς αρπακτικό για τα ακάρεα των βολβών (Rhizoglyphus robini - Bulb mites), το Amblyseius californicus που είναι αρπακτικό των δύο ειδών Τετράνυχου που προαναφέρθηκαν, το Amblyseius cucumeris που είναι αρπακτικό επίσης του Θρίπα, κλπ.
  • Αλευρώδη ή Λευκή Μύγα (Trialeurodes vaporariorum και Bemisia tabaci)
  • Νηματώδη (Nematode) - Προσοχή γιατί κι εδώ συναντούμε ωφέλιμα Νηματώδη όπως το Steinernema feltiae που εξολοθρεύει τις προνύμφες της Σκιαρίδας, τον Θρίπα και την Λυριόμυζα.
  • Βαμβακάδα (Mealy bug)
  • Λυριόμυζα (Liriomyza spp. - Leafminers)
  • Θρίπες (Thrips)

Κυριότερες Ασθένειες
  • Ωίδιο ή Μπάστρα -
  • Σκωρίαση
  • Μαύρη κηλίδα
  • Φυτοφθόρα
  • Ανθράκνωση


Φωτογραφικό Αρχείο

Αφίδες / Μελίγκρα (Aphids)



Κάμπιες - ζημιά (Caterpillars)




Κοκκοειδή / Ψώρα (Scales)



Τετράνυχος









Μυκητιάσεις

Ωίδιο (Μπάστρα)

Μαύρη Κηλίδα (Black Spot)


Σκωρίαση σε Κράταιγο (Gymnosporangium globosum)

Άνω επιφάνεια φύλλου

Κάτω επιφάνεια φύλλου


Κυκλοκόνιο (Ελιά)



Διάφορα άλλα προβλήματα



Τροφοπενία Σιδήρου (Iron Deficiency)





Σχετικές Ιστοσελίδες

Ιστοσελίδες με οικολογικές φυτοπροστατευτικές συνταγές

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Καθαρισμός / Προστασία Δοχείων Bonsai - Cleaning / Protecting Bonsai Pots

Το δοχείο της παρακάτω φωτογραφίας το είχα αγοράσει τον Μάιο από το Arco της Ιταλίας κατά την διάρκεια του Arcobonsai 2013. Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί...


Αφού μεταφύτευσα την παραπάνω Αγριελιά, χρησιμοποίησα λάδι από σπόρους Παπαρούνας (Poppy seed Oil) για τον καθαρισμό του αλλά και για την προστασία του από τα άλατα.

Είναι λάδι που χρησιμοποιείται στην ζωγραφική, στεγνώνει γρήγορα, είναι λιγότερο λιπαρό από άλλα λάδια (που σημαίνει ότι κιτρινίζει λιγότερο από άλλα με την πάροδο του χρόνου) αλλά είναι και μικρότερης αντοχής στον χρόνο και άρα θέλει επαναλήψεις ανα έτος τουλάχιστον για την καλύτερη προστασία του δοχείου από την συσσώρευση αλάτων κατά το πότισμα.

Άλλα λάδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με καλά αποτελέσματα για την προστασία των δοχείων είναι το λάδι Καμέλιας (αρκετά ακριβό όμως), το απλό σπορέλαιο, το baby oil (θα βρείτε αρκετά σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ) και το λιπαντικό WD40 (προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένη από την χρήση του μέχρι τώρα).

Η απλή επάλειψη για προστασία του δοχείου μπορεί να γίνει με ένα πινέλο ζωγραφικής ή ακόμη και με το χέρι.

Ο απλός καθαρισμός γίνεται με χαρτί κουζίνας ή ένα κομμάτι ύφασμα ή γάζα φαρμακευτική. Το αρνητικό είναι ότι μετά τον καθαρισμό μένουν υπολείμματα από το χαρτί ή το ύφασμα ή τη γάζα επάνω στο δοχείο, που όμως μόλις στεγνώσει το λάδι, ένα απλό τρίψιμο με το χέρι ή μια οδοντόβουρτσα λύνει το πρόβλημα.

Εάν έχετε ένα δοχείο χρησιμοποιημένο που ήδη έχει επάνω του συσσωρευμένα άλατα, θα πρέπει πρώτα να τα τρίψετε για να φύγουν πριν περάσετε το λάδι.

Για να φύγουν τα άλατα, υπάρχουν πολλοί τρόποι, μερικοί εκ των οποίων είναι το τρίψιμο με χοντρό σύρμα ή σκληρό σφουγγάρι πιάτων, μούλιασμα σε νερό με ξύδι για αρκετές ώρες και μετά τρίψιμο, ακόμα και χρήση χημικών σκευασμάτων που διαλύουν τα άλατα (εγώ τα φοβάμαι λιγάκι για να είμαι ειλικρινής, μιας και ποτέ δεν μπορώ να είμαι σίγουρη ότι το δοχείο δεν θα πάθει τίποτα). 
Ο καλύτερος για εμένα τρόπος είναι η χρήση του ντρέμελ μου, στο οποίο τοποθετώ συρμάτινο βουρτσάκι. Το δοχείο δεν παθαίνει απολύτως τίποτα, και τα άλατα απομακρύνονται. Το βουρτσάκι όμως δεν αντέχει για πολλές χρήσεις, οπότε χρειάζεται τακτικά αλλαγή. 

Η απομάκρυνση των συσσωρευμένων αλάτων είναι μία επίπονη δουλειά, ειδικά όταν τα άλατα είναι πολλά και το δοχείο δεν είχε καμία προστασία πριν χρησιμοποιηθεί την πρώτη φορά. 
Η ποιότητα του δοχείου επίσης παίζει μεγάλο ρόλο.. ένα καλής ποιότητας δοχείο, θα συσσωρεύσει λιγότερα άλατα από ένα κακής ποιότητας.

Η καλύτερη "θεραπεία" λοιπόν είναι η πρόληψη.... ;)




Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Αμπέλι - Vine

Είναι και αυτό ένα από τα δεντράκια που αγόρασα τον Σεπτέμβριο του 2012.

Στις 10/9/2012, μόλις έφτασε στο νέο του σπίτι....

Σήμερα.....



Update 22/4/2014
Μεταφυτεύτηκε και το νεκρό ξύλο περάστηκε με Θειϊκό ασβέστιο για συντήρηση.
 


Update 10/1/2017




Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Γκίνγκο Μπιλόμπα - Ginkgo Biloba

Το δέντρο αυτό, το αγόρασα στις 10/7/2008 ώς απλό υλικό φυτωρίου.

Στις 10/4/2010


Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτόμουν να αρχίσω να το διαμορφώνω και εφόσον υπήρχε ένα χαμηλό κλαδί, έλεγα να του μειώσω το ύψος μιας και ήταν πολύ ψηλό, με πολύ λεπτό κορμό, επιλέγοντας αυτό το χαμηλό κλαδί ώς νέα συνέχεια του κορμού δημιουργώντας και σωστή κωνικότητα.

Αντί να το κόψω όμως, γύρω στις 10 Ιουλίου 2010, αποφάσισα να δοκιμάσω να του κάνω εναέρια καταβολάδα, αφού δεν είχα να χάσω τίποτα, και θα μπορούσα κάλλιστα να αποκτήσω 2 φυτά με καλύτερες προοπτικές για bonsai.

Έκοψα περιμετρικά τον φλοιό και αφαίρεσα έναν δακτύλιο αυτού.
Έριξα ορμόνη ριζοβολίας για ξυλώδη μοσχεύματα, προσάρμοσα ένα μικρό γλαστράκι γύρω από την τομή, και το στερέωσα καλά με τεφλόν.
Στην συνέχεια, γέμισα το γλαστράκι με μείγμα χώματος (περίπου 50% τύρφη εμπορίου και 50% ψιλό χαλικάκι).

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα ότι θα έβλεπα αποτέλεσμα, αλλά θα έσκαγα αν δεν το δοκίμαζα. Επίσης, οι θερμοκρασίες αυτή την εποχή ήταν εξαιρετικά αυξημένες, και το χώμα στο γλαστράκι στέγνωνε πάρα πολύ γρήγορα, οπότε θεώρησα ότι προφανώς θα είχα αποτυχία πολύ σύντομα.

Αργότερα, έφυγα για διακοπές, και όταν γύρισα, βρήκα όλα τα φύλλα που υπήρχαν επάνω από την καταβολάδα να είναι τελείως ξερά!!!

Θεωρώντας ότι η καταβολάδα έχει αποτύχει, πήγα και το έκοψα. Ήμουν έτοιμη να το πετάξω έτσι όπως είναι, αλλά τελευταία στιγμή, από περιέργεια, άνοιξα το γλαστράκι να δώ τί είχε συμβεί.

Προς μεγάλη μου έκπληξη, είδα να ξεπροβάλλουν αρκετές χοντρές ρίζες!!!

Να πώ πως χτυπούσα το κεφάλι μου που βιάστηκα να το κόψω??? :(

Αφαίρεσα βιαστικά όλα τα ξερά φύλλα γιατί άρχισε να με παίρνει το σκοτάδι, και το έβαλα σε ένα αυτοσχέδιο μίνι θερμοκήπιο, μήπως και τα καταφέρει...

Τον Φεβρουάριο του 2011, είδα ότι οι νέες ρίζες της εναέριας καταβολάδας είχαν μεγαλώσει, αλλά μάλλον δεν θα πάει καλά, λόγω της υπερβολικής υγρασίας που διατηρούσε το θερμοκηπιάκι (...και το Ginkgo δεν τα πάει καλά με την πολύ υγρασία).
Το φύτευψα σε ένα γλαστράκι με νέο υπόστρωμα και θα περιμένω να δώ την εξέλιξη.....

Ωστόσο, το υπόλοιπο δεντράκι συνέχισε την ανάπτυξή του, αν και μάλλον με αργούς ρυθμούς, και σήμερα στις 1/5/2013 μεταφυτεύτηκε σε νέο υπόστρωμα με ελαφρόπετρα και ελάχιστη τύρφη, και στο νέο γλαστράκι που μου χάρισε ο καλός φίλος Νίκος Πάγκαλος. 
 



Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Στον Διαγωνισμό Κατασκευής Δοχείου Bonsai 2013 - At the Bonsai Pot Competition 2013

Παρακάτω είναι τα δοχεία που έφτιαξα για να συμμετάσχουν στον φετινό Διαγωνισμό Κατασκευής Δοχείου Bonsai 2013
Είναι κατασκευασμένα από τσιμέντο και βαμμένα με τσιμεντοχρώματα.

Το πρώτο δοχείο πήρε τη 2η θέση.


Αφού έφτιαξα το μείγμα με τσιμέντο, άμμο και οικοδομικη ρητίνη, άρχισα σιγά σιγά να το στρώνω στο καλούπι που έφτιαξα με νάυλον σακούλες.
Όταν στέγνωσε, το ξεκαλούπωσα, και στη συνέχεια ξεκίνησα το φινίρισμα χρησιμοποιώντας γυαλόχαρτο και συρμάτινες βούρτσες.
Τέλος, δημιούργησα τα πόδια του δοχείου και αφού στέγνωσε καλά η όλη κατασκευή, το έβαψα με τσιμεντόχρωμα και βασικά χρώματα.

Το δεύτερο δοχείο πήρε την 3η θέση.
Περίπου η ίδια φιλοσοφία κατασκευής του, μόνο που αυτή τη φορά για καλούπι χρησιμοποιήθηκε ένα απλό πλαστικό δοχείο.
 

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κάρπινος: Η Μάντιδα - Carpinus orientalis Yamadori No 3: The Mantis

Συλλέχθηκε στις 18/3/2013.





Update 9/7/2013
Καθάρισμα από τους περιττούς βλαστούς, ελαφρύ κλάδεμα, καθώς και ένα πρώτο συρμάτωμα για να δωθεί μιά πρώτη κατεύθυνση σε μερικά κλαδιά.



Update 28/12/2013
Συρμάτωμα και αφαίρεση κάποιων περιττών κλαδιών. Δεν κλαδεύτηκε για να πάρουν πάχος τα κλαδιά.


...και θυμίζοντάς μου την κίνηση του σώματος μιάς Μάντιδας όταν είναι σε θέση μάχης, το δέντρο πήρε αυτό το όνομα... "Η Μάντιδα" λοιπόν... :)




Update 18/4/2014

Έκρηξη ανοιξιάτικης βλάστησης, και φυσικά μαζί της ήρθε και κάποιος μύκητας (παρά τον προληπτικό ψεκασμό με μυκητοκτόνο), ο οποίος έχει επηρρεάσει τα φύλλα (ευτυχώς) από 2-3 κλαδιά (πάλι ευτυχώς)...
Έτσι λοιπόν, έγινε ένα ελαφρύ καθάρισμα και κλάδεμα έτσι ώστε να αερίζεται καλύτερα το φύλλωμα ακόμα και στα κατώτερα και εσωτερικά στρώματα και αφαιρέθηκαν τα σύρματα (εκτός από 2).




Update 13/8/2014

Ελαφρύ καλοκαιρινό κλάδεμα...


Update 25/3/2015
Μεταφυτεύτηκε στο νέο της δοχείο...





Και το βίντεο... 



Το 2016, το δέντρο αρρώστησε από Κομμίωση (Φυτοφθορα)... δυστυχώς μια τέτοια περίπτωση είναι συχνά (αν όχι πάντα) μοιραία...

 

Κάρπινος - Carpinus orientalis Yamadori No 2

Συλλέχθηκε στις 4/1/2013.



Update 6/8/2013
Ξεκαθάρισμα και συρμάτωμα των κλαδιών...



Update 8/4/2014
Σε ελεύθερη ανάπτυξη....



Update 29/3/2015
Σήμερα άρχισε να παίρνει μια πιό καθοριστική μορφή σε εργαστήριο που έγινε μαζί με τον μαθητή μου. Μπράβο Κώστα!!!




Update 25/7/2016






Κάρπινος - Carpinus orientalis Yamadori No 1

Φετινό δεντράκι, που συλλέχθηκε στις 4/1/2013.


Μιά μικρή εργασία πριν το αφήσω να αναρρώσει πλήρως για το υπόλοιπο έτος.

Update 12/1/2014
Χρειάζονται ακόμα πολλές διορθώσεις σταδιακά και φυσικά πρέπει απαραιτήτως να μεγαλώσει... οπότε, για την ώρα, μόνο μαμ, κακά και νάνι... ;)




Update 28/4/2014



Update 23/6/2015
Κάπου προς τον Ιανουάριο του 2015, είχε μεταφυτευτεί με νέα κλίση.
Ένα μικρό καθάρισμα και επαναπροσδιορισμός σε ελάχιστα κλαδιά σήμερα...




Update 24/6/2016


Update 25/9/2016





Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Αγριελιά: Πανδώρα- Olea Europaea subsp. oleaster Yamadori 1: Pandora

Την όμορφη αυτή Αγριελιά, γιαμαντόρι της Πελοπονήσου, την έλαβα τον Απρίλιο του 2010, ένα ανεκτίμητο για μένα δώρο από τον φίλο μου Ρένο. 

Ο επόμενος χειμώνας της εδώ στα βόρεια της Ελλάδας, της ήρθε βαρύς... μετά από έναν παγετό που είχε κάνει, είχε πάθει ζημιά στη ρίζα, όπως έγινε και με μιά άλλη Αγριελιά που έφερα την ίδια χρονική περίοδο από την Πελοπόνησο

Χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να συνέλθει, αλλά όπως φαίνεται όλα πλέον πηγαίνουν πολύ καλά.

Απρίλιος 2010
(εδώ φαίνεται το πίσω μέρος της Αγριελιάς)
 
Στις 3/7/2010 σκαλίστηκε η αριστερή της πλευρά.



Update 21/3/2013




Update 1/7/2013
Αφαιρέθηκαν τα σύρματα και αγκυρώθηκαν κάποια για καλύτερη θέση. Κλαδεύτηκε ελαφρά και αφαιρέθηκαν ανεπιθύμητοι βλαστοί.
Έγινε επίσης μεταφορά σε νέο δοχείο με προσοχή να μην σπάσει η ριζόμπαλα.



Update 31/3/2016
Μεταφυτεύτηκε σε νέο δοχείο....





Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ελλάδα και Bonsai

Κάτι τέτοιες ώρες που νυχτώνει και ο κόσμος ησυχάζει, αρχίζει το μυαλό μου και ταξιδεύει.... σήμερα, πήγα πίσω 24 χρόνια, όταν έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου μπονσάι.

Τότε δεν ήξερα ούτε κάν τί είδους δέντρο είναι... "Είδος Μπονσάι" μου είχε πεί ο πωλητής... "έτσι το λένε"! Πού να ξέρει κι αυτός....
Δεκατεσσάρων χρονών τότε, χωρίς πληροφορίες, χωρίς ίντερνετ (τότε δεν είχαμε τέτοια πράγματα), η μόνη πηγή πληροφοριών ήταν ο πωλητής... "Εσωτερικού χώρου" θυμάμαι μου είχε πεί... 1 φορά την εβδομάδα πότισμα... 

Για να μην τα πολυλογώ, πάει το... "Μπονσάι".

Για τα επόμενα 14 χρόνια, φύλαγα το γλαστράκι σαν θησαυρό... ώσπου πριν από 10 χρόνια, η επαφή μου με τη φύση λόγω κατοικίας σε χωριό, και η εξέλιξη του διαδικτύου, δρομολόγησαν τα πράγματα όπως τους έπρεπε, αν και σε αρκετούς φάνταζε αρκετά αξιοπερίεργο το γεγονός του να ασχολείται κάποιος με μπονσάι....

Το δοχείο που φύλαξα από το πρώτο μου μπονσάι 
και που μετά από 14 χρόνια ξαναχρησιμοποίησα 
σε μιά πρώτη απόπειρα να πάρω μόσχευμα...

Πρίν 5-6 χρονια, γνώρισα τον Τάκη Τσάμη, του οποίου τη σελίδα Γή & Ύδωρ συμβουλευόμουν συχνά-πυκνά και ο οποίος ένωσε όλους τους χομπίστες κάτω από το φόρουμ www.mybonsai.gr... στην αρχή λίγοι, μετά αρκετοί και σήμερα πάνω από 2.500 μέλη (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο θερμοί με την τέχνη).

Κάτι τέτοιες ώρες λοιπόν, σκέφτομαι.... πριν 24 χρόνια δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ούτε τα βασικά... πριν 24 χρόνια, βαφτίζαμε μία Φτελιά ώς "Μπονσάι" στο είδος (!) (...καλά... αυτό είναι κάτι που το άκουσα και πρόσφατα από κάποιον πωλητή και έφυγα τρέχοντας...) και μια Sageretia ώς "Τριανταφυλλίτσα"!
Άλλοι ίσως ήταν πιό τυχεροί στο σημείο αυτό, λόγω της επαφής τους με το εξωτερικό που τα πράγματα ήταν σαφώς πολύ πιό εξελιγμένα σε αυτόν τον τομέα... για την πλειοψηφία όμως, σκούρα τα πράγματα...

Σήμερα η εξέλιξη στην Ελλάδα είναι τόσο ραγδαία, που σκεφτόμαστε ακόμη και για εκθέσεις! 

Δεν ξέρω μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε μόνο με την πληροφόρηση και τους πειραματισμούς, παρόλο που πλέον σε κάποια μέρη της Ελλάδας οργανώνονται workshops μεταξύ των συνχομπιστών ή αν θα είχαμε ακόμη πιό ραγδαία εξέλιξη αν ακολουθούσαμε διαφορετική τακτική, όπως για παράδειγμα έχοντας έναν δάσκαλο όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν και μπήκανε δυναμικά στον κόσμο των μπονσάι.... 

Ωστόσο, είμαστε σε καλό δρόμο θαρρώ... ;)

Ετικέτες

Άγρια Δαμασκηνιά (1) Αγριελιά (7) Αγριοαχλαδιά (2) Αλμυρίκι (1) Αμπέλι (1) Αναρριχώμενος Φίκος (1) Ανόργανα Υλικά (1) Άρθρα (17) Ασθένειες (1) Άτσερ (4) Γαρύφαλο (1) Γιουνίπερος (3) Γκίνγκο Μπιλόμπα (2) Γκορτσιά (2) Δέντρα (70) Διαγωνισμοί (3) Διάφορα (3) Δοχεία Bonsai (8) Εκδηλώσεις (11) Εκθέσεις (12) Ελιά (5) Εναέρια Καταβολάδα (2) Επιδείξεις (11) Εργασίες των Bonsai (2) Εργαστήρια (2) Ερυθρελάτη (2) Ετήσιο Πρόγραμμα Εργασιών των Bonsai (1) Ημερομήνια (1) Ιερά Δέντρα (3) Ίταμος (2) Καθαρισμός/Προστασία Δοχείων Bonsai (1) Καλλωπιστική Κυδωνιά (3) Καραγάτσι (12) Κάρπινος (6) Κλάδεμα (2) Κλήμα (1) Κρανιά (2) Κράταιγος (6) Κυδωνίαστρο (1) Κυπαρίσσι (5) Λίπανση (1) Λονισέρα (1) Μείγμα υποστρώματος (2) Μελιά (1) Μουριά (1) Μυρτιά (3) Νιτίντα (1) Οργανικά Υλικά (1) Παχύφυτο (1) Πεύκο (2) Πικέα (2) Πολυκόμπι (1) Πότισμα (2) Πυξάρι (6) Πυράκανθος (1) Πύρρος (2) Σάκης Καρακασίδης Φωτογραφία (1) Σπόροι (1) Συνεντεύξεις (1) Συνοδευτικά φυτά (5) Συρμάτωμα (1) Σφενδάμι (4) Τάξος (1) Τσιντόνια (4) Τύρφη (1) Υπόστρωμα (4) Φράξος (1) Φτελιά (15) Φυσικά βοηθήματα (1) Φωτογραφία (1) Χώμα (4) Accent plants (3) Acer negundo (1) Acer palmatum (1) Acer palmatum Dissectum Atropurpureum (1) Acer spp. (3) Air layering (2) Articles (17) Black Scissors Bonsai Styling Video Contest (1) Blackthorn (1) Bonsai Basics (6) Bonsai Cosmos (1) Bonsai Cosmos Εργαστήρια (2) Bonsai Cosmos Demonstration (8) Bonsai Cosmos Workshop (2) Bonsai Pots (8) Bonsai Substrate Recipes (1) Bonsai Tables (1) Bonsai Techniques (2) Bonsai Workshop (2) Buxus balearica (4) Buxus harlandii (1) Buxus sempervirens (1) Carnation (1) Carpinus (6) Chaenomeles Rubra (3) Chaenomeles spp. (1) Cleaning/Protecting Bonsai Pots (1) Companion Plants (1) Competitions (3) Cornus mas (2) Cotoneaster (1) Crataegus (6) Cupressus sempervirens (5) Cydonia (2) Deadwood (1) Decandling (1) Demonstrations (8) Diseases (1) Enrico Savini (5) Equisetum (1) Expositions (12) Fertilisation (1) Festivals (2) Ficus pumila (1) Fraxinus excelsior (1) Garden (1) Giareda (2) Ginkgo Biloba (2) Interviews (1) Jin (1) Juniperus chinensis San Jose (1) Juniperus horizontalis (1) Juniperus spp. (1) Kokedama (1) Lonicera (1) Lonicera nitida (1) Mimmo Abate (1) Morus alba (1) Myrtus communis (3) Myrtus communis subsp. tarentina (1) Natural Remedies (1) Olea Europaea spp. (2) Olea Europaea subsp. oleaster (4) Olea Europaea subsp. sylvestris (3) Photography (1) Picea Glauca (2) Pinus sylvestris (2) Progetto Futuro Bonsai School (4) Prunus spinosa (1) Pyracantha coccinea (1) Pyrus spinosa (2) Sakis Karakasidis Photography (1) Seeds (1) Shitakusa-Kusamono (5) Soil (4) Species Guide (9) Substrate (4) Succulent (1) Suiseki (2) Tamarix (1) Taxus baccata (2) Taxus cuspidata (1) Thessaloniki Bonsai Group (2) Tillandsia cyanea (1) Trees (70) Ulmus campestris (12) Ulmus parvifolia (2) Ulmus spp. (1) Various (3) Vine (1) Watering (2) Wiring (1) Yamadori (24)